Annons
Växjö

Förslag: Kommunanställda i Växjö ska visa belastningsutdrag vart tredje år

Växjö • Publicerad 22 maj 2023
Växjö kommunhus.
Växjö kommunhus.Foto: JONAS LJUNGDAHL

När man anställs hos Växjö kommun ombeds man att visa utdrag ur belastningsregistret. Nu vill Moderaterna i Växjö ta det ett steg längre och att kommunen ska utreda om det går att införa att medarbetarna ombeds visa utdrag ur belastningsregister vart tredje år.

– Vi anser inte att det är tillräckligt att visa utdrag ur brottsregistret enbart vid anställningstillfället. Med dagens system kan en anställd begå grova brott utan att arbetsgivaren får vetskap om det och det vill vi ändra på, säger Pernilla Tornéus (M), oppositionsråd Växjö kommun.

Annons

Utdrag ur belastningsregistret görs för att skydda invånarna och för att kommunens verksamheter ska vara trygga platser att vara på.

– Vi behöver göra vad vi kan för att säkerställa att ingen ska behöva bli ett brottsoffer i Växjö kommuns verksamheter. Att efterfråga belastningsregister vart tredje år skulle kunna vara en väg att gå för att minska risken för att dömda personer arbetar i vår verksamhet, säger Anton Olsson (M), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons