Annons
Växjö

Förslag: Tillåt elever och skolpersonal att köpa hem matlådor

Växjö • Publicerad 26 mars 2024
Erik Persson Timm (L) vill att elever och skolpersonal ska kunna köpa med sig matlådor efter skoldagen.
Erik Persson Timm (L) vill att elever och skolpersonal ska kunna köpa med sig matlådor efter skoldagen.Foto: PETTER ARVIDSON

Ge elever och personal på skolorna i Växjö kommun möjlighet att köpa hem en matlåda för att minska matsvinnet. Det föreslår liberalen Erik Persson Timm, ledamot i servicenämnden, som lämnat in en skrivelse till nämnden.

– Varje vardag blir det mat över från skolluncherna. Jag vill att elever och personal ska kunna köpa en matlåda för en liten summa för att minska matsvinnet i kommunens skolor. När elevernas skollunch är över ska elever och personal få köpa med sig en matlåda hem till hushållet. Alla hinner inte ordna mat mellan skolans slut och till exempel träningen eller sina lektioner på kommunala musikskolan, säger han.

Annons

Han lyfter upp att det i Växjös kommunala grundskolor har uppmätts ett svinntal på 30 gram per portion vid serveringen och att det är 21 gram per portion på gymnasieskolorna.

– Försäljning av matlådor bidrar till att vi tar hand om kommuninvånarnas skattepengar och att vi minskar Växjös klimatavtryck, säger Erik Persson Timm (L)

Enligt förslaget ska kommunen inte konkurrera med det privata näringslivet på ojämlika villkor utan prissättningen på matlådorna ska vara rimligt och jämförbart med liknande exempel från näringslivet.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons