Annons
Växjö

Förslaget: Dra tillbaka Linnéuniversitetets status som universitet

Växjö • Publicerad 30 november 2022

Här saknas innehåll

Under hösten har den marknadsliberala tankesmedjan Timbro föreslagit att man ska dra tillbaka Linnéuniversitetets status som universitet och istället göra det till högskola igen.

I en debattartikel i Barometern skriver två representanter från Timbro att de har granskat Sveriges universitet utifrån de tre mest prestigefulla internationella rankningarna av högre utbildning och att Karlstads universitet är de enda som är placerar sig sämre i Sverige.

Annons

Debattörerna kallar omvandlingen från högskolorna i Kalmar och Växjö till Linnéuniversitetet för en "glädjeutnämning" och menar att det är Socialdemokraterna som urholkat den kvalitetsstämpel som universitet står för.

”Glädjeutnämningarna är ett svek mot studenterna eftersom de ger intryck av att utbildningen är något annat än vad den faktiskt är. Genom sitt agerande har Socialdemokraterna devalverat universitetsstatusen på lärosäten och urvattnat högskolornas roll i det högre lärandet. Det är också ett svek mot samhället, eftersom det är slöseri med resurser”, skriver debattörerna.

De menar att kvaliteten på universiteten måste höjas och föreslår att en oberoende kommission ska tillsättas för att granska Sveriges befintliga universitet utifrån kvaliteten på forskningen och utbildningen för att avgöra vilka som bör ha kvar titeln.

Linnéuniversitetet i Växjö.
Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Hilda Frankki
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons