Annons
Växjö

Första maj-firandet i Växjö stördes av okända personer: ”Det var lite nervöst ett tag”

Växjö • Publicerad 1 maj 2023
Socialdemokraternas Första maj-firande i Växjö 2023.
Socialdemokraternas Första maj-firande i Växjö 2023.Foto: Per Jodenius

Under måndagen har Första maj firats runt om i landet och länet. I Växjö hade bland annat Vänsterpartiet och Socialdemokraterna firanden.

Socialdemokraterna genomförde ett tåg och därefter ett evenemang i Linnéparken med tal från bland annat förra ministern Matilda Ernkrans, Malin Lauber, Giselle Iskandar från LO och Ludvig Malmquist från SSU Kronoberg. Men firandet stördes av flera personer och polisen fick tillkallas.

Annons

– Några stökiga personer närmade sig vårt demonstrationståg och vi vet inte vilka de var men de tillhör inte vår rörelse. Vi bad dem avlägsna sig och när de inte gjorde det ringde vi polisen så att de fick hålla koll på ordningen, säger Per Jodenius, politisk sekreterare hos Socialdemokraterna i Växjö.

En, för Socialdemokraterna i Växjö, okänd person ska också ha ställt sig framför första maj-talande Matilda Ernkrans (S), biståndsminister i den förra S-regeringen och numera riksdagsledamot för Örebro, med ett plakat.

– Vi hade ingen polisbevakning förra året och det som inträffat nu var nog inte så allvarligt egentligen, men det var lite nervöst ett tag, säger Per Jodenius medan Matilda Ernkrans fortfarande höll tal vid 15-tiden i Linnéparken.

Polisen ska ha avlägsnat personer från platsen men under eftermiddagen hade polisens ledningscentral inte fått in några fler uppgifter än att de kontrollerat personer.

Socialdemokraterna uppskattar att det var runt 450 personer i publiken i Linnéparken.

Vänsterpartiets Första maj-tåg i Växjö 2023.
Vänsterpartiets Första maj-tåg i Växjö 2023.Foto: Pressbild

Vänsterpartiet arrangerade också ett firande i Växjö, först vid Speakers Corner med Första maj-tåg och sedan ett planerat program på Palladium där kommunalrådet Maria Garmer talade. Dessutom var partistyrelseledamoten Ilyas Hassan på plats för att hålla tal. Enligt partiet deltog närmare 300 personer i firandet.

– Det är en viktig dag där vi samlas för att tillsammans stå upp för jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och allas lika värde. Dagen ger oss alla kraft att fortsätta i vårt arbete med att bygga en rörelse för ett öppet och inkluderande samhälle, säger Maria Garmer.

Vänsterpartiets Första maj-firande avslutades på Palladium med tal och musik.
Vänsterpartiets Första maj-firande avslutades på Palladium med tal och musik.Foto: Pressbild

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons