Annons
Växjö

Fortsatt brist på logopeder i länet

Växjö • Publicerad 9 februari 2023
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten

Bristen på logopeder gör att väntelistan är lång. I många fall får man vänta i flera månader innan man får träffa en logoped.

– Det blir en form av etisk stress när man ser den långa väntelistan och man vet att det kan ta månader innan de här personerna kan komma till, säger Eva-Lotta Eklund, logoped inom vuxenrehabiliteringen, till P4 Kronoberg.

Annons

I dagsläget finns det flera otillsatta logopedtjänster i länet, vilket är en bidragande faktor till att köerna är långa. Logopedbristen påverkar många olika verksamheter.

Verksamheterna logopeder är aktiva i är bland annat att hjälpa barn med försenad eller avvikande språkutveckling, vuxna som har problem med rösten, barn med medfödda skador eller problem och personer som drabbats av hjärnskador eller neurologiska sjukdomar.

Eva-Lotta Eklund tror att det skulle vara lättare för folk att komma till en logoped om de var en del av primärvården.

– Som det ser ut idag så finns vi varken inom primärvård eller kommun, säger Eva-Lotta Eklund till P4 Kronoberg.

Hon tror att anledningen till att logopeder inte finns inom primärvården beror på okunskap. Den okunskapen tror hon ligger i att folk inte riktigt känner till logopeders breda arbetsområden och vad de jobbar med.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons