Annons
Växjö

Foster dog under förlossning – IVO avslutar ärendet

Växjö • Publicerad 21 december 2022
Växjö lasarett
Växjö lasarettFoto: Mimmi Kungberg

I somras anmälde en kvinna förlossningsvården i Växjö sedan hennes foster avlidit i magen i samband med förlossningen. Barnets hjärtljud började avta och flera undersökningar gjordes men efter flera timmar på förlossningen hördes inga hjärtljud och fostret bedömdes ha dött.

Kvinnan har kritiserat vården och menat att ett beslut om kejsarsnitt hade kunnat rädda barnet. Region Kronoberg gjorde i november en Lex Maria-anmälan till IVO om händelsen där barnet ska ha drabbats av syrebrist i samband med förlossningen.

Annons

Regionens interna utredning har visat att en bakomliggande faktor till dödsfallet kan ha varit ”brister i samverkan mellan olika professioner”. Nu väljer IVO att avsluta ärendet utan vidare åtgärder eftersom myndigheten bedömer att vårdgivaren har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelser som har eller kan medföra en allvarlig vårdskada.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons