Annons
Växjö

Fotbollsspelare saknade skor – Arabys damlag sponsras med 25 000 kronor

Det nystartade damlaget i Araby IF har det tufft ekonomiskt.
Tränare och spelare vittnar om att de saknar utrustning och resurser.
Nu har Rotary i Växjö valt att sponsra föreningen med 25 000 kronor.
Växjö • Publicerad 12 maj 2023
Laddade för fotbollssäsongen! Araby IF:s damlag gör sin andra säsong i Division 4 och siktar på att ta minst tio poäng i år.
Laddade för fotbollssäsongen! Araby IF:s damlag gör sin andra säsong i Division 4 och siktar på att ta minst tio poäng i år.Foto: David Färdigh

Arabys damlag gjorde sin första fotbollssäsong förra året och släppte in 200 mål i division 4. Men det är allt annat än resultaten som har hamnat i rampljuset för föreningen som kämpar med ekonomin.

I media har föreningen uppmärksammats som ett lag med spelare som saknar fotbollsskor och träningskläder. Tjejerna som spelar i Araby IF har kunnat träna och spela matcher utan att behöva betala medlemsavgift.

Annons

– Det gör ont att se att vi inte har samma förutsättningar som andra och det är jättedyrt att idrotta i dag. Har du tre-fyra barn som ska idrotta blir det ganska snabbt pengar. Speciellt för barn. De växer och fötterna växer, säger damlagets tränare Johan Hansson som har varit med och tagit fram fotbollsskor till sina spelare.

– Jag åkte runt och försökte köpa in begagnade skor. Sedan när fler föreningar fick höra om detta, bland annat via en tränarutbildning, så var det klubbar som samlade ihop kassar med skor och skickade dem till oss.

Här tar Araby IF:s representanter Ilham Abdalla och Johan Hansson emot en gåva på 25 000 kronor från Rotarys ordförande Urban Zandler.
Här tar Araby IF:s representanter Ilham Abdalla och Johan Hansson emot en gåva på 25 000 kronor från Rotarys ordförande Urban Zandler.Foto: Elvedin Basic
Araby IF tränare Johan Hansson och ordförande Ilham Abdalla jobbar för föreningens bästa.
Araby IF tränare Johan Hansson och ordförande Ilham Abdalla jobbar för föreningens bästa.Foto: Elvedin Basic

Nu har Arabys damlag också fått ett bidrag på 25 000 kronor från Växjö-Öjaby Rotaryklubb.

– Vi vill växla spår från Växjö DFF och hjälpa Arabys IF. När vi hörde deras berättelse var det svårt att inte sympatisera med dem, säger Urban Zandler som är ordförande i Växjö-Öjaby Rotaryklubb.

Tränaren Johan Hansson berättar att det var svårt att få ihop sponsorer till det dåvarande herrlaget i Araby IF.

– Men nu när vi har startat ett damlag har det fungerat bättre. Så fort människor fick höra om flickor som ville spela fotboll i ett utsatt område ville man sponsra, tyvärr var det som krävdes.

Vad betyder de här pengarna?

– De här 25 000 innebär att vi kan fullfölja vår säsong och det är extremt viktigt för oss. Vi hade fått dra oss ur seriespel och allt annars. Tjejerna gör ju detta för att spela tävlingsmatcher och de vill vinna.

Damlaget Araby IF är i dag den enda fotbollsföreningen i stadsdelen Araby. Tidigare fanns det ett herrlag och en annan förening som hette Växjö United.

– Det betyder mycket för hela området att det finns ett damlag här. Hur många är det egentligen i från Araby som är aktiva i en idrottsförening? Det finns andra saker och ekonomi som inte tillåter. Det betyder inte bara mycket för tjejerna i laget, utan andra flickor också som får några att se upp till, säger Ilham Abdalla, ordförande i Araby IF.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons