Annons
Växjö

Villa fick stora skador vid kraftig brand

En villa i Åryd fick kraftiga skador vid en brand på fredagsmorgonen. Polisen misstänker att branden startat efter att man eldat i en braskamin.
Åryd • Publicerad 18 november 2022
Foto: Carl Carlert

Vid halv niotiden på fredagsmorgonen kom larm om en villabrand på Kälkevägen i Åryd, strax öster om Växjö.

– Räddningstjänsten har precis anlänt och det rör sig om en fullt utvecklad brand i villan, berättade ledningsoperatören vid Räddningstjänstsamverkan Småland-Blekinge.

Annons

Ingen person kom till skada vid branden.

– Det ska inte ha varit någon hemma när branden startade och det finns inga uppgifter om att någon person saknas, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Vid tiotiden brann det fortsatt i villan och den riskerade att bli totalförstörd.

– Det brinner i takkonstruktionen och det rör sig om ganska svåra skador på huset. Det är mycket personal på plats som jobbar med släckningsarbetet, sa ledningsoperatören.

Vid lunchtid hade räddningstjänsten släckt branden och insatsen kunde avslutas.

– Vi kommer att vara kvar på platsen en stund för att efterbevaka platsen. Villan är inte totalförstörd men närapå, fortsätter ledningsoperatören.

En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.

Polisen har en första teori om hur branden startade, men händelsen kommer att utredas vidare.

– Efter att man har eldat i kamin har man hällt askan i någon slags behållare och ställt den på verandan. Sen har det förmodligen börjat glöda och med vinden har det tagit sig i huset, säger Fabian Sandberg vid Kronobergspolisen på fredagskvällen.

brand 2
brand 2Foto: Carl Carlert
Jesper MarkenSkicka e-post
Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons