Annons
Växjö

Fyra forskare från LNU med på prestigefull lista

Växjö • Publicerad 4 juni 2023
Douglas Brommesson är en av forskarna vars projekt kvalade in på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens lista.
Douglas Brommesson är en av forskarna vars projekt kvalade in på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens lista.Foto: Lasse Ottosson

Tidigare i maj presenterade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sin årliga 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärsutveckling eller samhällspåverkan. På årets lista kom fyra forskare från Linnéuniversitetet med.

Den första av de fyra är Mauro Caporuscio som leder forskningsprojektet Aladino. Där utvecklar de metoder och verktyg för modellering, utvärdering och utveckling av digitala tvillingar av organisationer.

Annons

– Vi vill fortsätta att utveckla vårt arbete och en plats på listan kan göra det lättare för oss att synas och hitta nya organisationer att samarbeta med, menar Mauro Caporuscio på LNUs hemsida.

Den andra forskaren från LNU som är med på listan är Thomas Bader, proffessor vid institutionen för byggteknik. Han utvecklar tekniken för korslimmat trä med målet att skapa en mer hållbar byggbransch.

Den tredje forskaren är Angelos Chatzimparmpas som jobbar med algoritmer och AI. Han har tillsammans med sina kollegor tagit fram ett digitalt verktyg för att förklara och visualisera maskininlärning.

– Att vara med på 100-listan tyder på både erkännande och uppskattning av min forskning och visar på hur viktigt det är att kunna förklara och lita på processer mellan människor och maskiner, säger Angelos Chatzimparmpas.

Den sista forskaren från LNU som är med på listan är Douglas Brommesson. Han forskar, tillsammans med kollegor från Lunds universitet, på ett sätt att lägga grund för hur den svenska civila försvaret ska utformas i framtiden. De har bland annat undersökt och studerat medborgares förtroende för myndigheters krisberedskap.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons