Annons

Gabriel startar nytt efter konkursen: ”Jag har kunnat rädda några arbetstillfällen”

Konkursförvaltaren reade ut Inbooks programvaror. Här är köparna som fyndade.
– Jag har kunnat rädda några arbetstillfällen och det vi slitit våra hjärtan under året för att försöka skapa, säger Gabriel Schön.
Växjö • Publicerad 28 mars 2024
Gabriel Schön drar igång Nest förvaltning.
Gabriel Schön drar igång Nest förvaltning.Foto: Johan Persson

Inbooks gick i konkurs med ett underskott på närmare sex miljoner kronor. Gabriel Schön var en av 14 anställda som drabbades. Han arbetade huvudsakligen med fastighetsportalen Nest.

Nu får han möjlighet att använda den i sitt nya bolag för fastighetsförvaltning. En spekulant som var intresserad av att köpa hela rörelsen drog sig ur i sista stund. Det öppnade för Gabriel Schön att köpa Nest för 250 000 kronor.

Annons

– Konkursförvaltaren hade en budgivare i en större affär så det var osäkert om det skulle gå igenom. Jag signade avtalet samma dag som vi blev arbetsbefriade. Alternativet hade varit att det lagts ner.

Gabriel Schön har arbetat flera år inom fastighetsutvecklaren APP. Med den bakgrunden vill han använda fastighetsportalen i sitt bolag Nest Förvaltning.

– Jag har jobbat länge med bostadsutveckling så jag vet hur ineffektiv förvaltningsbranschen är. Den är traditionell med mycket manuell handpåläggning. Jag tror att vi kan digitalisera och skapa mer kundvärde, säger Gabriel Schön.

Han berättar att han tar med sig två utvecklare från Inbooks och räknar med att anställa ytterligare tre, fyra personer för att kunna dra igång den nya verksamheten.

Hur vågar du detta?

– Jag tror för mycket på idén och produkten för att bara kunna släppa detta. Det är förknippat med ett stort ansvar, men jag är ung, hungrig och digital, säger 32-åringen.

Han berättar att han utöver en egen investering har fått hjälp av några externa investerare för att finansiera satsningen:

• Annie Platzer och Jonas Oskarson från Visive Invest, ett lokalt investeringsbolag inriktat på startups.

• Anders Svensson, delägare i APP-koncernen och näst störste ägare i Inbooks vid konkursen.

• Linnea Öman, engagerad i APP-koncernen och dotter till dess huvudägare Anders Öman.

Annons

Anders Öman, som var störste ägare i Inbooks vid konkursen, är dock inte bland finansiärerna, enligt Gabriel Schön.

– Anders Öman är inte delaktig i detta, säger han.

Till skillnaden från i Inbooks är affärsidén inte att sälja fastighetsportalen som en tjänst utan att använda den internt i Nest Förvaltning.

– Den är inte färdig att använda utan det kommer att behövas handpåläggning. Parallellt med det börjar vi direkt att bearbeta marknaden.

Gabriel Schön berättar att han har hyrt in sig i lokaler på Hjalmar Petris väg och som bäst håller på att fixa med varumärke och hemsida för att kunna presentera företaget för kunder.

– Jag ser att vi kommer att bli en uppstickare i förvaltningsbranschen.

Köpare av Inbooks programvaror för bokföring (Go) och administration (Flow) blev 24 Seven Office Group som gav 200 000 kronor.

– Förvärvet av Inbooks Flow och Go är en enorm möjlighet för 24 Seven Office, och jag är entusiastisk över att vi har möjlighet att fortsätta resan genom att ta med deras partners, kunder och några av de fantastiska Inbooks-anställda till 24 Seven office, , säger Andreas Näslund , landschef för Sverige, i ett pressmeddelande.

24 Seven Office Group levererar ekonomi- och redovisningssystem till små och medelstora företag i Norden. Huvudkontoret ligger i Oslo. Koncernen omsatte ifjol 326 miljoner kronor.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons