Annons
Växjö

Gabrielle har nålen som arbetsredskap

Effektivt mot smärta och utan biverkningar. Fördelarna med akupunktur är många menar fysioterapeuten Gabrielle Posse som har nålar som sitt dagliga arbetsredskap.
– Att få höra från patienter att de blivit fria från värk och smärta är en underbar känsla.
Växjö • Publicerad 13 mars 2023
Med nålen som arbetsredskap. Att kunna hjälpa människor att bli av med smärta och värk är en underbar känsla, säger fysioterapeuten Gabrielle Posse som är specialiserad på akupunktur.
Med nålen som arbetsredskap. Att kunna hjälpa människor att bli av med smärta och värk är en underbar känsla, säger fysioterapeuten Gabrielle Posse som är specialiserad på akupunktur.Foto: David Färdigh

Akupunktur har praktiserats i över 2000 år i Kina och Österlandet. Sedan 1984 är behandlingsmetoden godkänd av Socialstyrelsen och används mot smärta och värk i exempelvis axlar, knän och ryggar. Någon som anammat metoden är Växjöbon Gabrielle Posse, som kom i kontakt med akupunktur första gången i samband med att hon själv sökte hjälp. Långa arbetspass som servitris hade resulterat i värk i axlarna.

– Jag testade akupunktur och det visade sig vara supereffektivt. Jag har alltid varit väldigt intresserad av kroppen och när jag sedan utbildade mig till fysioterapeut (tidigare sjukgymnast) så bestämde jag mig för att specialisera mig på just nålar och akupunktur.

Annons

Hennes val av inriktning var inte helt okontroversiellt.

– Inom vården finns det fortfarande en viss skepsis mot akupunktur. Det betraktas ibland som flumflum. När jag berättade att jag hade som mål att som fysioterapeut ägna mig åt akupunktur på heltid så fanns det en del som tvivlade.

Gabrielle har dock gett tvivlarna svar på tal. På hennes mottagning på Klostergatan i centrala Växjö är det ett intensivt flöde av patienter.

– Jag har fullt upp. Särskilt som jag i nuläget är den enda fysioterapeuten i Växjö med akupunktur som behandlingsmetod.

Fördelarna med akupunktur är många menar Gabrielle. Bland annat blir det sällan några biverkningar frånsett möjligtvis lite kliande eller mindre blåmärken efter behandlingen. Dessutom innebär akupunktur att man kan behandla smärtor utan användning av farmaka. Med akupunktur jobbar man snarare med kroppens eget apotek.

– Det kan beskrivas som en sensorisk behandling där man sätter nålar på specifika punkter i kroppen.

Inledningsvis får patienten beskriva sina besvär och möjliga orsaker.

– Utifrån den informationen väljer jag rätt typ av akupunktur.

I vissa fall kan orsaken till symptomen vara uppenbar, exempelvis att patienten fått en smäll eller råkat ut för en olycka. Men ibland kan orsakssambanden vara mera diffusa. De vanligaste orsakerna till smärtor i kroppen är dock olika slag av belastningsskador relaterad till yrkesliv eller fritidssysselsättningar.

– Det kan vara en pedagogisk utmaning att få patienten att inse att hen måste bryta livsmönster för att slippa sina besvär.

Annons

En skada som dykt upp de senaste åren är ”padel-armbåge”.

– Det blir en överansträngning där mjölksyra och andra slaggprodukter samlas i muskulaturen kring armbågen och orsakar en inflammation.

Gabrielle utövar huvudsakligen två typer av akupunkter – en västerländsk variant där behandlingen pågår 20 till 30 minuter och där nålarna inte är så djupgående utan snurras på vissa punkter för att därigenom stimulera de lokala vävnaderna och kroppens smärthämmande system. Sedan finns det en variant som kallas triggers akupunktur (dry needling), en djupgående muskelavslappnande teknik som pågår i 5 till 15 minuter.

– Oftast ger akupunkturen effekt ganska omgående. Skulle patienten inte märkt någon skillnad efter fem behandlingar så avbryts behandlingen.

En självklar fråga är – gör det ont med akupunktur?

– Det varierar beroende på teknik. I den västerländska varianten så känns det egentligen bara när man snurrar på nålarna. Med dry needling känns det mer.

Fler skulle ha behov av akupunktur menar Gabrielle, som konstaterar att långvarig smärta är både fysiskt och psykiskt nedbrytande.

– Det är växelverkande. Fysisk smärta kan ge upphov till psykiska problem som i sin tur kan orsaka fysiska krämpor.

När är ditt yrke som roligast?

– När patienter berättar att de blivit av med sina smärtor. Att kunna bidra till att människor slipper att förtidspensioneras och kan börja fungera i sin vardag igen är en härlig känsla.

Fakta

Gabrielle Posse

Yrke: Egenföretagare och fysioterapeut (tidigare sjukgymnast) med inriktning på nålar och akupunktur.

Började: Som fysioterapeut 2015 och med akupunktur som inriktning sedan 2017.

Finns: På Klostergatan i Växjö.

Företag: Jobbar under namnet City Gruppen – som funnits i Växjö sedan 1988.

Ingår i paraplyorganisation: Jag är en del av Praktikertjänst som omfattar ett stort antal fysioterapeuter, läkare och tandläkarmottagningar,

Ingår i högkostnadsskyddet: Jag har avtal med Region Kronoberg och behandlingarna ingår därmed i högkostnadsskyddet.

Upptäckte akupunkturen: När jag sökte hjälp för värk i axlarna efter att i ungdomen ha jobbat som servitris. Jag testade då akupunktur och upptäckte att metoden var supereffektiv.

Det bästa med yrket: När patienter berättar att de blivit fria från smärta och värk.

Om framtiden: Jag ser ett växande behov av akupunktur. Allt fler får upp ögonen för behandlingsmetodens många fördelar.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons