Annons
Växjö

Gården kommer inte låna ut fler grisar till 4H efter död gris

En gris har dött och en gris saknas från Teleborgs 4H-gård i Växjö. Nu uttalar sig grisens ägare om händelsen och att de inte kommer låna ut fler grisar.
Växjö • Publicerad 13 juli 2023
Kajsa Almqvist är en av ägarna på Rinkaby gård som har lånat ut grisar till 4H-gården.
Kajsa Almqvist är en av ägarna på Rinkaby gård som har lånat ut grisar till 4H-gården.Foto: David Johansson

Det var vid midsommar som Teleborgs 4H-gård upptäckte att en gris var försvunnen och att en annan gris var så pass skadad att den senare avled. 4H-gården misstänker att grisen slagits kraftigt och avlidit till följd av skadorna. Den hittades liggandes i en buske utanför sin hage.

Ägarna till grisen, Rinkaby gård, har lämnat ut sina grisar i tre somrar till 4H-gården.

Annons

– Vi har lämnat till 4H och väljer ut de grisar vi verkligen tycker är fina och barnen blir så glada och har väntat på att få se dem. Sedan är det någon vuxen människa som tar sig rätten att plåga och göra djuren illa, säger Kajsa Almqvist på Rinkaby gård och frågar sig varför människor inte kan låta djuren vara.

– Det gör inte bara djuren illa utan alla barnen blir ledsna. Jag var inne på 4H-gården på midsommar och gick. Det var så mycket folk som var där och letade efter den försvunna grisen. Många var jätteengagerade.

4H-gården på Teleborg har flera olika djur. Grisar har genom åren varit en självklar del i verksamheten.
4H-gården på Teleborg har flera olika djur. Grisar har genom åren varit en självklar del i verksamheten.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Den andra grisen har varit borta i flera veckor och polisen har sedan tidigare upprättat en anmälan om stöld eftersom det finns misstankar om att någon stulit grisen.

– Jag tycker det är så hemsk att man inte kan lämna ut sina grisar. Detta gör att man blir lite rädd, säger Kajsa Almqvist.

Kommer ni kunna låna ut grisar fler gånger?

– Nej, vi kan inte det. Jag vågar inte och har ingen lust till det. Men jag hoppas att folk vill låna ut sina djur till dem.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons