Annons
Växjö

Gåtan: Högar med stinkande fisk hittades på ö i Växjö

Växjö • Publicerad 18 november 2021
Tobias Hübner hittade flera högar av död fisk på en ö i Södra Bergundasjön.
Tobias Hübner hittade flera högar av död fisk på en ö i Södra Bergundasjön.Foto: Privat

När Tobias Hübner klev i land på en ö i Södra Bergundasjön under sin fisketur i somras möttes han av en hemsk doft. På flera olika ställen upptäckte han högar med död fisk.

– Det såg helt sjukt ut. Det låg hur mycket fisk som helst, överallt. Man undrar ju vad det var för något, det kändes som att hela sjön hade fiskats ur, säger Tobias Hübner, till Smålandsposten.

Annons

Tobias Hübner vände sig till Växjö kommun för att få svar på sitt avslöjande. Men han fick aldrig något svar. Nu har Smålandsposten varit i kontakt med kommunen som berättar att det hela rör sig om ett standardiserat fiske – som inte gick rätt till.

Vartannat år genomför kommunen ett standardiserat provfiske. Tidigare år har fisken fördelats till invånare för att undvika att slänga den. Men i år var hanteringen annorlunda. Varför har Signe Noresson, sjömiljöansvarig på Växjö kommun, inte något svar på.

– Jag vet inte bakgrunden till varför de som genomförde fisket i år la fisken på en ö i sjön. Det var dumt och den borde inte ha lagts där. Vi har tagit det med dem, så att det inte händer igen. Jag fick veta detta först långt i efterhand, säger Signe Noresson till Smålandsposten.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons