Annons
Växjö

Giftig larv hittad på förskola i Växjö – länsstyrelsen varnar

Växjö • Publicerad 23 augusti 2022
Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och är gula med sex smala svarta längsgående ränder på ryggen.
Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och är gula med sex smala svarta längsgående ränder på ryggen.Foto: Tomas Lundqvist/Länsstyrelsen Kronoberg

Den blåsvarta björkstekelns larver har observerats i länet. Larven är giftig både för människor och djur om de får i sig den.

Den blåsvarta björkstekelns larver har de senaste åren observerats på flera platser i länet, bland annat i södra delen av Växjö kommun och norra delen av Tingsryds kommun. Nu har larver bland annat hittats på en förskola i Växjö.

Annons

Enligt Växjö kommun har larver hittats i bland annat Teleborgsskogen/Linnés arboretum och i Öjaby.

Larven lever kring björkar och bär på ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp. Giftet skadar bland annat levern hos djur och de kan plötsligt dö. Enligt länsstyrelsen Kronoberg är förloppet mycket snabbt med symtom som slöhet och skakningar och behandling är oftast utsiktslös.

­– Det verkar vara mycket angrepp i området från Växjö till Hovmantorp och söder därom. Den närmaste månaden lämnar de träden för att förpuppa sig i marken. Under den perioden är det bra att vara uppmärksam, säger Martin Sjödahl på Länsstyrelsen Kronoberg i en kommentar.

Bild från Länsstyrelsen Kronoberg. Hittills rapporterade fynd av blåsvart björkstekel i Småland under 2021-2022. Datauttag 19 aug 2022.
Bild från Länsstyrelsen Kronoberg. Hittills rapporterade fynd av blåsvart björkstekel i Småland under 2021-2022. Datauttag 19 aug 2022.
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons