Annons

Golfsatsning slutade med konkurs – nu jagas dömd man i Förenade Arabemiraten

Ekobrottslingen skulle börja avtjäna sitt fängelsestraff, men hade andra planer. Mannen meddelade Kriminalvården att han lämnat Sverige och åkt till Förenade Arabemiraten.
Kronoberg • Publicerad 26 mars 2024

Nu jagas den dömde mannen sedan Kriminalvården nyligen gått ut med en personefterlysning. Om mannen hittas ska han enligt efterlysningen ”införpassas till närmaste slutna anstalt eller häkte”.

Mannen dömdes av tingsrätten i maj 2022 till tio månaders fängelse för grovt försvårande av skattekontroll och flera bokföringsbrott under åren 2014 - 2016.

Det blev inget med satsningen på golfbana med tillhörande golfresort i Traryd. Enbart ett visningshus byggdes och golfbanan liknade mest ett grustag. Bilden togs sommaren 2016 och nu har en av männen bakom satsningen efterlysts och uppges befinna sig i Förenade Arabemiraten.
Det blev inget med satsningen på golfbana med tillhörande golfresort i Traryd. Enbart ett visningshus byggdes och golfbanan liknade mest ett grustag. Bilden togs sommaren 2016 och nu har en av männen bakom satsningen efterlysts och uppges befinna sig i Förenade Arabemiraten.Foto: Filip Sjöfors
Annons

Bakgrunden är att mannen bildade ett bolag som köpte mark av Markaryds kommun med målet att utveckla en golfbana med tillhörande golfresort i Traryd. Men bolaget försattes 2017 i konkurs.

Polisutredningen visade att flera banköverföringar skett från bolagets konto till honom själv och anhöriga. Det saknades underlag i bokföringen för transaktioner på sammanlagt 3,5 miljoner kronor.

Den nu jagade mannens förklaring var under rättegången att han och övriga haft privata utlägg för bolagets räkning eftersom bolaget saknade pengar för exploateringen av golfbanan. Överföringarna var kompensation för utläggen när bolaget hade råd.

Tingsrätten konstaterade i domen att mannen aldrig lämnade några underlag för överföringarna i bokföringen.

”Hans uppgifter om motsatsen är alltså en efterhandskonstruktion”, skrev domstolen.

Hovrätten fastställde i fjol fängelsestraffet som vann laga kraft. Mannen skulle inställa sig på anstalten Svartsjö utanför Stockholm.

Men den 14 mars kontaktade mannen Kriminalvården och berättade att han i stället rest till Förenade Arabemiraten eftersom han ville vara med sin fru.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons