Annons
Växjö

Gonorré ökar kraftigt i Kronoberg

Allt fler smittas med gonorré i Kronobergs län. I fjol ökade fallen med 79 procent jämfört med året innan.
– Trenden talar för att det är fler yngre som smittas, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.
Växjö • Publicerad 24 april 2024
Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist tycker att det är bekymmersamt att antalet fall av gonorré ökar så kraftigt.
Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist tycker att det är bekymmersamt att antalet fall av gonorré ökar så kraftigt.Foto: Ebba Sund

I fjol var det 34 positiva fall av gonorré i Kronobergs län, vilket var en kraftig ökning från 19 året innan. Statistiken över antal fall i länet mellan 2013 och 2022 visar att det totalt var 119 fall, vilket motsvarar knappt tolv fall per år i snitt.

Enligt Region Kronobergs smittskyddsläkare har medelåldern gått ner något, det är fler tjejer och kvinnor som smittas och främst är det heterosexuella personer.

Annons

– Det är bekymmersamt att det ökar så kraftigt. Vi har varit en region som legat lägre i statistiken men nu se vi att gonorré har kommit in i samma grupper där klamydia sprids. Skyddar man sig inte finns det risk för att det sprids. Vi har inte haft så här höga siffror sedan 90-talet, säger Christian Blomkvist.

Snittåldern för personer som smittas med gonorré i länet är 26 år bland kvinnor och 29 år bland männen.

– Trenden talar för att det är fler yngre som smittas. Gonorré kan vara mer besvärligt än klamydia som det räcker med antibiotika i en vecka. För gonorré krävs det både tabletter och injektionsantibiotika. Dessutom är det fler kontroller både under och efter behandlingen så det är mer omständligt. Det är också större risk för lite mer allvarliga biverkningar och komplikationer, säger Christian Blomkvist.

Hur gör ni för att stoppa spridningen av gonorré?

– Vi försöker hålla koll på hur det ser ut runt omkring, har haft kampanjer och riktat oss mot målgrupper. Vi har också försökt underlätta testningen så att det ska vara lätt att testa sig på flera olika platser.

Hur ska man göra för att inte bli smittad?

– Man ska skydda sig vid nya tillfälliga sexuella kontakter och testa sig. Via vårdcentralen och Region Kronobergs test som beställs via 1177 testas man för både gonorré och klamydia.

I Kronobergs län testades omkring 500 personer positivt för klamydia i fjol. Symptomen mellan gonorré och klamydia kan vara väldigt lika. Enligt Christian Blomkvist får de allra flesta män symptom, som flytningar och sveda när man kissar och irritation vid urinröret, svaljet eller rektum. Kvinnor däremot kan vara symptomfri eller drabbas av flytningar och att det svider när man kissar.

För unga människor under 23 år är det ungdomsmottagningen som gäller för att testa sig för gonorré. Om man är äldre än så kan det vara uppdelat beroende på kön. Både kvinnor och män kan testa sig på sesammottagningen. Dessutom finns det möjlighet för män att testa sig på STI-mottagningen som ingår i hudmottagningen.

– Vi testar bara män som söker för misstanke om sexuellt överförd infektion. men däremot behandlar vi både män och kvinnor om de är smittade, säger Linnéa Sandborg, sjuksköterska på STI-mottagningen och hudmottagningen

Annons

Har ni märkt av att det har ökat i antal fall?

– Vi har märkt en stor ökning. Vi behandlar och smittspårar båda könen och det har märkts att det har ökat.

STI-mottagningen som ligger i Dockan-huset i Växjö har öppet två dagar i veckan med möjlighet till både drop in och tidsbokning. Om patienten inte har några symptom får denne träffa en sjuksköterska och har man symptom får man direkt träffa en läkare.

– Vi provtar personer som har haft oskyddat sexuell kontakt och är orolig för att ha smtitats av någon könssjukdom. Provtagningen sker via urinprov eller topsning i hals eller rektum beroende på hur patienten har sex, säger Linnea Sandborg.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons