Annons

Grand Samarkand kan växa – söker bygglov för 8 000 kvadratmeter stor byggnad

Grand Samarkand kan expandera sitt köpcentrum. Bolaget har ansökt om bygglov för en drygt 8 000 kvadratmeter stor affärsbyggnad på grannfastigheten.
– Vi utreder möjligheterna och försöker få fram en kostnadsbild, säger centrumchefen Mats Jäderberg.
Växjö • Publicerad 16 december 2023
Bygglovsansökan gäller en ny affärsbyggnad på Finnvedens före detta fastighet. I bakgrunden skymtar Grand Samarkand.
Bygglovsansökan gäller en ny affärsbyggnad på Finnvedens före detta fastighet. I bakgrunden skymtar Grand Samarkand.Foto: LENA GUNNARSSON

Grand Samarkand öppnade 2011 och har blivit en framgångssaga där man varje år kan räkna in flera miljoner besök i köpcentrets cirka 70 butiker, kaféer och restauranger.

År 2019 köpte det internationella bolaget Eurocommercial – som driver Grand Samarkand och flera andra köpcentrum i Sverige – den 22 000 kvadratmeter stora fastigheten strax öster om Samarkand-området där företaget Finnvedens Lastvagnar då hade sin verksamhet. Finnvedens Lastvagnar har numera flyttat till en nybyggd anläggning vid Småland Airport.

Annons

I samband med köpet berättade Eurocommercial att det fanns planer på att utöka köpcentret till granntomten.

Nu – fyra år senare – har bolaget skickat in en bygglovsansökan till kommunen som gäller den förvärvade fastigheten. ”Vi avser riva befintlig byggnad inom fastighet Juveleraren 11 och uppföra ny byggnad avsedd för handel”, står det i ansökan som nu ska behandlas på stadsbyggnadskontoret.

Ritningarna som skickats in visar en cirka 8 000 kvadratmeter stor affärsbyggnad.

Skiss på affärsbyggnadens fasad. Illustration från bygglovsansökan
Skiss på affärsbyggnadens fasad. Illustration från bygglovsansökan

– Vi har inga konkreta planer på att expandera köpcentret utan man kan säga att vi utreder möjligheterna och försöker få fram en kostnadsbild kring ett sådant eventuellt nybygge, säger Grand Samarkands centrumchef Mats Jäderberg i en kommentar till ansökan.

– Vi vill få en bild över kostnadsläget gentemot byggfirmor när det gäller en sådant här volymhus på fastighet, fortsätter han.

Men om ni bygger en ny affärsbyggnad på fastigheten så är tanken att den ska innehålla fler butiker och restauranger?

– Så är det, om det skulle bli verklighet i framtiden så blir det plats för en eller ett antal hyresgäster. Men det är många bitar som först måste falla på plats.

Grand Samarkands centrumchef Mats Jäderberg. Arkivfoto
Grand Samarkands centrumchef Mats Jäderberg. ArkivfotoFoto: Calle Rydqvist

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons