Annons
Växjö

Grannar förlorar strid om nybygge – källare och vind är inte extra våningar

Med både källarplan och vindsvåning blir de nya lägenhetshusen två våningar högre än tillåtet. Det anser grannar till det planerade storbygget i Växjö.
Men domstolen ger nu tummen ner för deras klagomål.
Växjö • Publicerad 27 januari 2023
Så här ska Växjöbagarens gamla fastighet i korsningen Söderleden–Storgatan se ut om ett par år. Illustration från bygglovsansökan
Så här ska Växjöbagarens gamla fastighet i korsningen Söderleden–Storgatan se ut om ett par år. Illustration från bygglovsansökan

Smålandsposten har tidigare rapporterat om det lokala byggbolaget GBJ:s planerade storbygge på Växjöbagarens gamla fabrikstomt vid korsningen Söderleden–Storgatan i Växjö.

GBJ fick i höstas bygglov för totalt 110 lägenheter på fastigheten som man planerar att börja bygga i vår, efter att den övergivna fabriken har rivits.

Annons

De nya femvåningshusen med 90 lägenheter ska löpa i en båge längs med Söderleden och Storgatan. Längre in på fastigheten ska ett trevåningshus uppföras med 20 lägenheter.

Bygglovsbeslutet överklagades dock av ett par grannar som är kritiska mot GBJ:s byggplaner. Grannarna har studerat ritningarna och anser att både byggnadernas källarplan – som sticker upp från marknivån – samt vindsutrymmen borde räknas som två extra våningar. Det skulle innebära att de nya husen blir sju respektive fem våningar höga vilket strider mot den gällande detaljplanen.

”Att fastigheterna blir högre innebär en betydande olägenhet när det gäller skuggning av de närliggande fastigheterna och deras tomter”, framförde grannarna i sitt överklagande till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Men domstolen ger nu tummen ner för våningskritiken och avslår överklagandet. Rätten går på samma linje som länsstyrelsen, som vid en granskning av ärendet i november i fjol kom fram till att varken byggnadernas vindsutrymmen eller källarplan utgör några extra våningar enligt plan- och bygglagen.

En innergård för de boende i det nya kvarteret. Illustration från bygglovsansökan
En innergård för de boende i det nya kvarteret. Illustration från bygglovsansökan
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons