Annons
Växjö

Grannar slår larm om bygget av nya industriområdet i Växjö

Växjö • Publicerad 14 november 2022
Ett 20-tal Öjabybor har larmat om störande buller från det nya industriområdet Nylanda.
Ett 20-tal Öjabybor har larmat om störande buller från det nya industriområdet Nylanda.Foto: Lena Gunnarsson

Ett 20-tal Öjabybor har larmat om störande buller från det nya industriområdet Nylanda. De första klagomålen kom in våren 2021 och det har även kommit in klagomål under 2022. Det beskrivs som en ohållbar situation där det är extremt bullrigt, att de väcks vid klockan 06 av att det bankar, bullrar, piper och slår, att det inte går att sova på grund av oljudet, att skakar under fötterna och att de måste ropa till varandra för att höras om de är ute i trädgården.

– Det är givetvis tråkigt när vi stör nattsömn och upplevs som störande, säger Mikael Johansson, projektansvarig på kommunen för Nylandaområdet, till Smålandsposten.

Annons

Ett och ett halvt år efter att de första klagomålen kom in till kommunen har miljö- och hälsoskyddsavdelningen nu skickat ut en förvarning om att det kan komma ett krav på att sänka ljudnivåerna under natten/tidiga morgonen.

Det är ett föreslaget krav som är riktat till kommunens egen planeringsavdelning och till Hovs mark och maskin, som tillsammans är huvudansvariga för bygget av det nya industriområdet.

Enligt Hovs mark och maskin skulle bygget försenas med sex veckor och innebära en ökad kostnad på drygt en miljon kronor om de inte får arbeta mellan klockan sex och sju på morgonen. Kommunen väntas få ökade kostnader på runt en halv miljon kronor om förslaget blir verklighet, skriver Smålandsposten.

Bygget av Nylandaområdet väntas pågå i ytterligare två år.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons