Annons
Växjö

Gravid kvinna skickades hem med fel diagnos - regionen anmäler sig själv

Växjö • Publicerad 13 februari 2023 • Uppdaterad 15 februari 2023
Akutmottagningen i Växjö, Region Kronoberg.
Akutmottagningen i Växjö, Region Kronoberg.Foto: Hilda Frankki

En gravid kvinna fick buksmärtor och sökte då akut vård. Läkarna på plats bedömde att det handlade om magkatarr, vilket patienten även behandlades mot. Kvinnan svarade väl på behandlingen och skickades hem. Detta utan att någon kontakt togs med personer med specialkompetens.

Efter att kvinnan åkt hem så märkte läkaren att kvinnan hade högt blodtryck och påverkade levervärden. Då skulle egentligen förlossningsvården ha kontaktats, men den kontakten uteblev. Istället skickades ett meddelande till ansvarig barnmorska, ett meddelande som inte lästes fören flera dagar senare.

Annons

Då visade det sig att kvinnan led av havandeskapsförgiftning, en diagnos som gör att barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. I vissa fall kan du behöva föda barnet tidigare än planerat.

Här saknas innehåll

I detta fall var det just det som skedde. På grund av havandeskapsförgiftningen så föddes barnet med ett kejsarsnitt.

Förseningen av diagnosen hade i det här fallet inte någon negativ inverkan på fostret, men hade det inte uppmärksammats av läkaren så menar regionen att förloppet kunde ha fått en värre utkomst.

För att undvika att liknande diagnoser försenas i framtiden så anmäler nu regionen sig själv till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), en så kallar Lex-Maria. Regionen är skyldig att göra en sådan anmälan efter händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Det som väntar nu är en utredning av händelseförloppet och efter det ta fram åtgärder som kan tas för att undvika att någonting liknande händer igen.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons