Annons
Växjö

Gruppboende i Växjö får skarp kritik

Växjö • Publicerad 30 maj 2022
IVO.
IVO.Foto: JOHANNA LUNDBERG

Ett gruppboende för funktionshindrade i Växjö kritiseras av Inspektionen för vård- och omsorg. Bland annat utsätts de boende för otillåtna begränsningar i form av låsta dörrar och inlåsta tillhörigheter och både föreståndaren och personalen anses sakna rätt utbildning. Boendemiljön bedöms dessutom bristfällig.

”En åtgärd som syftar till att begränsa en enskilds rörelsefrihet eller tillgång till föremål kan betraktas som en tvångs- eller begränsningsåtgärd som saknar stöd i lag om den enskilde inte gett sitt samtycke, uttryckligen eller underförstått, till åtgärden”, skriver IVO i rapporten.

Annons

– Att föreståndaren saknar relevant utbildning stämmer inte. Han har visserligen inte högskoleutbildning, men har jobbat som vårdare, gruppledare och föreståndare i över 40 år. När det gäller personalens utbildning har jag inte fyllt i rätt uppgifter till IVO så det måste jag rätta till, säger Carola Dahlqvist, omsorgschef för omsorg funktionsnedsättning i Växjö kommun, till Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons