Annons
Växjö

Gson och Eza underhåller och testar musikkunskaperna

Hooja, Spice Girls, Gyllene Tider, Metallica och Thore Skogman. Det blandas friskt mellan artister, decennier och genrer när musikquiz-duon Gson och Eza testar publikens musikkunskaper. På lördag är det Mohedabornas tur.
– Igenkänningsfaktorn är viktig. Alla ska känna igen låtarna men att komma på artist eller låttitel kan vara klurigare.
Växjö • Publicerad 25 augusti 2023
Gson och Eza underhåller och testar folks musikkunskaper. På lördag gästar duonMohedadagarna och bjuder in till rafflande musikquiz.
Gson och Eza underhåller och testar folks musikkunskaper. På lördag gästar duonMohedadagarna och bjuder in till rafflande musikquiz.Foto: David Färdigh

Mattias Gerhardsson och Andreas Karlsson är namnen men många känner dem som Gson och Eza, åtminstone om man gillar att delta i musikquiz. Duon är nämligen en av de flitigaste musikquiz-konstruktörerna i Växjö med omnejd. Genom åren har de levererat underhållning och musikaliska utmaningar på åtskilliga företagsevent, pubkvällar och födelsedagsfester. Fast lördagens besök på Mohedadagarna är faktiskt debut.

– Ja, vi har varit tillfrågade två gånger tidigare, men första gången kom pandemin emellan och den andra gången var vi uppbokade på annat. Så det ska bli kul att äntligen göra musikquiz-premiär i Moheda.

Annons

Vad har ni för relation till Moheda?

– Jag har både vänner och släktingar i Moheda och bodde dessutom där i 3,5 år och var involverad i innebandyklubben både som spelare och tränare. Så det blir nog många bekanta ansikten och kära återseenden, berättar Mattias.

– När jag spelade fotboll i Vislanda så mötte vi ofta Moheda. Så jag lär säkert träffa en hel del gamla fotbollsrivaler, skrattar Andreas.

När Gson och Eza kör sina musikquiz är uppdelningen av arbetsuppgifterna konsekvent och tydlig. Gson står för musiken medan Eza håller i tävlingsutförandet och mellansnacket.

– Det blir mest effektivast så.

Musikaliskt blandas det friskt mellan såväl genrer som decennier samt mellan svensk och internationell musik. Gyllene Tider, Thore Skogman, Miss Li, och Hooja följs av Chuck Berry, Baccara, Metallica, Spice Girls och Ed Sheeran. Dåtid och nutid skiftas i högt tempo.

– Nu i Moheda blir det främst musik från 70-talet fram till 00-talet. Vi har musikquizet klockan 20 och tror att publiken kommer domineras av 30- till 50-åringar.

Vilken svårighetsgrad lägger ni er på?

– Vi försöker anpassa oss efter publiken, fast ibland är det knepigt att veta i förväg vad publiken har koll på. Men igenkänningsfaktorn ska alltid vara hög oavsett svårighetsgrad. Deltagarna ska känna igen låtarna men sedan kanske de inte kan artistens namn eller låtens titel. Är låten lätt brukar vi komplettera med en svårare uppföljningsfråga.

Att testa musikkunskaperna sporrar många men Gson och Eza poängterar samtidigt att den sociala biten är viktigast.

Annons

– Det är ett trevligt sätt att umgås. Man är ett lag och hjälps åt och oftast kan alla åtminstone några låtar.

Hinner ni själva tävla i musikquiz?

– Nej, tyvärr så är det sällan som tiden räcker till. Men de gånger vi deltar så märker vi av förväntningarna. Folk tror ofta att vi ska vinna, men det är stor skillnad mellan att göra ett musikquiz med låtar man gillar och att tävla med quiz som andra har gjort.

Efter Mohedadagarna väntar fler musikquiz-tävlingar i höst, bland annat på Hotell Rådmannen i Alvesta.

– Där kör vi musikquiz med Halloween-tema fredagen den 27 oktober.

Fakta

Gson och Eza

Namn: Mattias Gerhardsson och Andreas Karlsson, mer kända som Gson och Eza. Duon har kört musikquiz ihop sedan 2017.

Aktuella: Leder musikquizet på Mohedadagarna på lördag med start från klockan 20.

Tema på lördag: Vi blandar friskt men låtarna kommer vara från 70-talet fram till och med 00-talet.

Viktigaste faktorn på ett musikquiz: Igenkänningsfaktorn! Deltagarna ska kunna känna igen låtarna, men sedan kan det vara klurigt att komma på artistnamn, låttitel eller vad låtarna har för röd tråd gemensamt.

Tjusningen med musikquiz: Den sociala biten. Alla kan delta och bidra. Musik är något som förenar människor och musikquiz är ett härligt sätt att umgås.

Testa dig själv på Röda Tråden: Vad har artisterna Gyllene Tider, Linnea Henriksson och Basshunter gemensamt? (Rätt svar finnas under tv-klippet nedan)

Rätt svar på frågan: Alla tre artisterna kommer från Halmstad.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons