Annons
Växjö

Guldmedalj till entreprenören som växte upp i Växjö

Växjö • Publicerad 22 september 2022
Peter Carlsson, vd på Northvolt.
Peter Carlsson, vd på Northvolt.Foto: Johan Gustafsson

I över hundra år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) premierat framstående insatser inom teknisk och ekonomisk forskning, innovation och näringsliv till nytta för samhället.

Nu har fyra personer utnämts till IVA:s guldmedaljörer 2022. En av dem är Peter Carlsson, vd på Northvolt som bygger Europas största batterifabrik i Skellefteå, som växte upp i Växjö och gick sin gymnasieutbildning på Teknikum.

Annons

Han prisas ”för sitt framstående entreprenörskap, ledarskap och innovativa förmåga att driva och utveckla nydanande megaprojekt med batteritillverkning för samhällets omställning till fossilfri energiförsörjning”.

Utöver Peter Carlsson får tre andra personer guldmedaljer. Det är Lars Samuelsson, Victoria van Camp och Peter Löthberg.

– Årets pristagare är alla föregångare inom teknikutvecklingsområden av central betydelse för vår framtid – allt från fossilfri energiförsörjning, halvledarteknik, industrins omställning till hållbar tillväxt och det internet som vi alla ser som en naturlig del av våra liv, säger Tuula Teeri, vd för IVA.

Guldmedaljerna delas ut av IVA:s beskyddare H.M. Konungen i samband med IVA:s Högtidssammankomst den 28 oktober 2022.

2020 utnämndes Peter Carlsson till Årets ekonomisvensk. Han har tidigare varit logistikchef för elbilstillverkaren Tesla.

Fakta

Motiveringarna för IVAs Guldmedaljörer 2022

Professor Lars Samuelson tilldelas Stor Guldmedalj för sina internationellt synnerligen framstående insatser som nyskapande forskare och forskningsledare inom nanovetenskap och nanoteknologi och för de vetenskapliga resultatens nyttiggörande, inte minst inom halvledarteknik.

Tekn Dr Victoria van Camp tilldelas Guldmedalj för sin starka förmåga att synliggöra lusten i och betydelsen av ingenjörsyrket samt sin framstående insats som ledare av teknikutveckling och nya affärsmodeller för omställning till hållbar tillväxt.

Civilekonom, vd och grundare av Northvolt, Peter Carlsson tilldelas Guldmedalj för sitt framstående entreprenörskap, ledarskap och innovativa förmåga att driva och utveckla nydanande megaprojekt med batteritillverkning för samhällets omställning till fossilfri energiförsörjning.

Peter Löthberg tilldelas Guldmedalj för sitt enastående arbete med den globala utvecklingen av internet och med den tidiga etableringen i Sverige.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons