Annons

Gunilla och Jennie synar varandra i sömmarna – gör succé

Egendesignade korgar och väskor men också tröjor, mössor samt barnkläder med lejon, enhörningar och lussebullar. Det är succékonceptet för Gunilla och Jennie Carlsson, mor och dotter som förenas i intresset för sömnad och hantverk.
– Att sy är både roligt och avkopplande. Man blir glad och lycklig.
Växjö • Publicerad 9 december 2023
Sömnad från mor och dotter gör succé. Korgar och barnkläder säljer alltid bra, berättar Gunilla och Jennie Carlsson vars märke Craft by Carlsson firar femårsjubileum.
Sömnad från mor och dotter gör succé. Korgar och barnkläder säljer alltid bra, berättar Gunilla och Jennie Carlsson vars märke Craft by Carlsson firar femårsjubileum.Foto: David Färdigh

Tygrullar, läderbitar, saxar och symaskiner. Vi besöker Jennie Carlsson som inrett sin syateljé hemma i lägenheten i Växjö. Mamma Gunilla har även hon en ateljé hemma och tillsammans utgör de Craft by Carlsson, ett märke som nu firar femårsjubileum och vars korgar, väskor, tröjor, mössor och barnkläder blivit en stor succé ute på marknaderna.

– Tidigare i höstas sålde vi nästan slut på hela lagret när vi var i Eriksöre på Ölands skördefest. Och nu i helgen var vi på julmarknaden i Bosjö Kloster i Skåne.

Annons

Gunilla är mer eller mindre uppfödd med sömnad, stickning och hantverk. Under yrkeslivet gick det något på sparlåga men som pensionär plockade hon upp intresset och symaskinen igen. Dottern Jennie har alltid gillat att pyssla med händerna och hade sömnad som tillval på gymnasiet.

– Vi var tre tjejer som satt på helgerna på Norrtull och gjorde allt från lapptäcken till egna Adidas-shorts. Jag gick sedan hantverksprogrammet på Grimslöv folkhögskola och övervägde hantverksyrket, men det kändes ekonomiskt osäkert och istället valde jag att utbilda mig till ingenjör istället.

Men historien slutar inte där. I samband med att Jennie blev sjukskriven på grund av utmattning valde hon bokstavligen talat att ta upp tråden igen.

– För mig blev sömnaden som en terapi. Det var avstressande och hjälpte mig tillbaka. Nu jobbar jag heltid igen men att sy fungerar fortfarande som avkoppling. Jag blir glad och lycklig!

Det var för fem år sedan som mor och dotter bestämde sig att förenas i sitt hantverksintresse och göra något tillsammans. Resultatet blev Craft by Carlsson, där de syr allt från tröjor till kalsonger och trosor.

– Vi började med färgglada korgar och mössor. Sedan kompletterade Jennie med läderväskor och bälten och nu på senare tid har det blivit mycket barnkläder, berättar Gunilla.

Just barnkläder i roliga färger och mönster har blivit något av en specialitet. Gunilla och Jennie visar exempelvis upp pyjamasar med fantasifulla motiv. Det är bilar, traktorer, pandor, brunbjörnar, dinosaurier och enhörningar.

– Här har vi en specialbeställning med en pyjamas med lussebullar. Vi har även gjort en med kanelbulle-motiv.

Hur lång tid tar det att sy ett plagg?

– En tröja exempelvis tar 30 till 45 minuter. Vi jobbar ganska snabbt men ibland kan symaskinerna krångla och då kan det dra ut på tiden.

Annons

Flexibiliteten, att skräddarsy alla tänkbara motiv och i skiftande storlekar, har gjort Gunilla och Jennies sömnader till en succé. Merparten som de tillverkar säljer de ute på marknader.

– Det är roligt att få komma ut och träffa kunderna. Vi får mycket beröm, så det blir lite som en egoboost. Förutom Ölands skördefest så är vi alltid på Bergveckan och sedan testar vi olika jul- och vintermarknader. Vi tar också emot beställningar via telefon och mejl.

Gunilla och Jennie har utökat verksamheten för varje år, men nuvarande nivå upplever de som lagom.

– Ibland har vi pratat om att starta en webbshop, men det skulle ta för mycket tid och ork att sköta. Jag har ju dessutom mitt heltidsjobb som ingenjör på konsultbasis. Vi gör det här först och främst för att vi tycker att det är kul. Inte för att tjäna pengar, säger Jennie.

Hur är det att driva en sådan här verksamhet som mor och dotter? Blir ni ännu mer nära varandra?

– Ja, vi träffas ibland på helgerna och går igenom planering och så har vi telefonkontakt nästan varje dag.

Inleder ni med allmänt familjeprat och går sedan över till att prata sömnad och beställningar?

– Nja, det är nog snarare tvärtom. Vi börjar att prata om sömnaden!

Fakta

Gunilla och Jennie Carlsson

Driver: På hobbynivå driver de gemensamma syateljén Craft by Carlsson.

Verksamhet: Syr korgar, mössor, tröjor, kalsonger, trosor och barnkläder. Jennie gör också egendesignade bälten och läderväskor.

Finns: Växjö.

Aktuellt: Firar femårsjubileum och har dessutom högsäsong inför julen. I helgen hade de försäljning på julmarknaden på Bosjö kloster i Skåne.

Höjdpunkter under året: Vi säljer alltid mycket på Bergveckan och Ölands skördefest.

Tjusningen med att sy: Det är roligt och avkopplande. Man blir glad och lycklig.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons