Annons
Växjö

Hamdo öppnade unik butik i Växjö: ”Finns ett stort intresse”

Växjö • Publicerad 24 juni 2023
Hamdo Ahmad Tro
Hamdo Ahmad TroFoto: Maha Nasser

Damas kryddbutik på Verkstadsgatan i Växjö är för många mer av en marknad än en butik. Så fort du kommer in i butiken tar dofterna av kryddor och kaffe, som fyller rummet, dig på en resa där du finner dig själv vandrande på en av de populära marknaderna i arabländerna.

Det är Hamdo Ahmad Tro som bestämde sig för att återuppliva sin kryddförsäljningsverksamhet och satsa på att sälja kryddor, nötter och kaffe.

Annons

Han kom till Sverige 2012 och började med att investera i en livsmedelsbutik i Lammhult. Han berättar att satsningen inte lyckades av flera anledningar, bland annat bristen på folk i Lammhult och hans egen brist på förståelse för det hur det är och fungerar i Sverige.

– Jag lärde mig lagarna och karaktären på investeringsverksamheten i Sverige. Jag försökte övervinna svårigheterna. Sedan öppnade jag butiken Damas 2019. Vi säljer kryddor, örter, nötter och kaffe. Det finns ett stort intresse för butiken, säger butiksägaren Hamdo Ahmad Tro.

Varför valde du att starta kryddbutiken?

– Växjö har inga specialiserade butiker som säljer kryddor och örter. Alla kryddorna är förpackade och inslagna och kunden vet deras smak förrän man köper dem. Därför låter min butik kunderna välja sina kryddor och identifiera dem genom deras doft innan de köper. Några svenskar nämnde för mig att det här har funnits i Sverige förut, men försvunnit.

Varför tycker du att det är viktigt att det finns en kryddbutik i stan?

– Det är väldigt viktigt att återuppliva detta yrke eftersom det förbinder oss med historien. Kryddhandeln är urgammal och internationell. Det är också mycket viktigt att det finns en butik specialiserad på att sälja kryddor och örter. Det gör det enklare för kunder att enkelt hitta det de vill ha. I Syrien kallar vi den populära marknaden "Buzuriyya". Här kallar folk den här butik "Buzuriyeh", även om det är en butik så har den fått marknadens namn. Det visar på vikten av att ha en sådan butiken för människor.

Förutom kryddor och nötter har Hamdo Ahmad Tro nyligen börjat sälja traditionell syriansk mat, som makdous, oliver och pepparmelass.

– Kunden kan handla och smaka på vår populära mat som vi älskar att äta till frukost och middag. Det finns en stor efterfrågan på dessa artiklar, säger han.

Hamdo Ahmad Tro vill expandera och nämner att många kunder kommer från Kalmar och Jönköping som ber honom att öppna kryddbutiker även där.

– Det är svårt eftersom jag jobbar ensam med att sköta butiken och det är svårt att hantera mer än en butik i mer än en stad samtidigt, säger han.

Här saknas innehåll

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons