Annons
Växjö

Hampus visar upp livet som hönsuppfödare och hårdrockare i ny dokumentär

På fredag i Växjö är det premiärvisning av dokumentären Party Queens, som skildrar Hampus Klangs tillvaro som hönsuppfödare i kombination med livet som hårdrocksgitarrist i Bullet.
– Båda sakerna handlar om att förverkliga idéer och visioner. Men sen är det inte riktigt lika mycket sex, drugs and rock 'n roll i hönsuppfödarbranschen.
Växjö • Publicerad 1 november 2023
Nykläckt filmstjärna. På Palladium på fredag är det premiärvisning av Party Queens,dokumentärfilmen som skildrar Hampus Klangs liv som hönsuppfödare ochhårdrocksgitarrist.
Nykläckt filmstjärna. På Palladium på fredag är det premiärvisning av Party Queens,dokumentärfilmen som skildrar Hampus Klangs liv som hönsuppfödare ochhårdrocksgitarrist.Foto: Marie Fransson

De flesta förknippar nog Hampus Klang med hårdrocksbandet Bullet, där han som gitarrist lever ut rock´n roll-drömmen med nitar, läder, turnéer och kompromisslös metal. Men i den nyproducerade dokumentären Party Queens visas den andra sidan i Hampus liv, nämligen som hönsuppfödare och hönsavlare.

– Jag har hållit på med hönsuppfödning i 10-12 år. Allt började med att hönsentusiasten Dennis Lööv hade en fjäderfäutställning på Tyrolen. Jag tyckte det verkade skoj och köpte några höns med kycklingar. Sedan blev jag mer och mer intresserad och upptäckte att det finns otroligt många hönsraser i alla tänkbara färger.

Annons

Hampus började så småningom avla höns, bland annat med holländsk vithätta, dvärgsilkeshöns och showgirls. Idén föddes att skapa en egen ras - Party Queens.

– Målet är att få rasen är registrerad och därmed kunna ställa upp i tävlingar. Men då måste jag ha sju individer av rasen som blivit godkända tre år på raken.

Hur långt är du från målet?

– Det återstår en del. Tanken är att Party Queen ska vara 100 procent nakna i halsen, och det har jag inte lyckats fullt ut med ännu. Hönsavel är svårare än man kan tro. Det är mycket pusslande.

Dessutom gäller det att få ha sina höns ifred.

– Några har blivit tagna av rovdjur som minken. Stängslet håller rävarna borta men minkarna är svårare att tampas med.

En inblick i livet som hönsuppfödare får man i dokumentären Party Queen. Filmarna Björn Rallare, Niklas Mertel Ekelund och Peder Carlsson har följt Hampus i drygt ett år, både hemma på hönsfarmen och i Bullets replokal.

– De har även hängt med ute på turnéerna och intervjuat Bullet-medlemmarna backstage och i Bullet-bussen.

Vad säger hårdrockspolarna om ditt hönsintresse?

– Hell Hofer tycker att det är mesigt. Men jag kan peka på att Chris Holmes i WASP, den hårdaste av dem alla, håller på med hönsuppfödning. Överlag är det många hårdrockare som bor på landet och håller på med djuruppfödning, bland annat just höns.

Annons

Hur skulle du vilja beskriva likheterna respektive skillnaderna mellan livet som hönsuppfödare och hårdrocksgitarrist?

– Likheten är att båda sakerna handlar om att förverkliga en idé eller en vision. Annars är det mest skillnader. Det är ju inte riktigt lika mycket sex, drugs and rock 'n roll i hönsuppfödningsbranschen.

På torsdag har Party Queens premiärvisning i Stockholm. På fredag är det sedan röda mattan och premiär på Palladium i Växjö. Hampus är förväntansfull men något spänd inför visningen.

– Det är alltid jobbigt art se sig själv på film. Det är inte alltid som det stämmer med självbilden.

Förutom att vara nykläckt filmstjärna så rullar Bullet-livet vidare för Hampus.

– Ja, vi håller på att skriva låtar till en ny platta och sedan har vi ett tiotal Europa-konserter på gång senare i höst. I vår blir det eventuellt en turnésväng till Australien.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons