Annons
Växjö

Han blir ny hedersdoktor på LNU: ”Det är en stor ära, och överraskande”

Växjö • Publicerad 30 november 2023
Linnéuniversitetet i Växjö.
Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Jonas Engman

Varje år utser Linnéuniversitetet hedersdoktorer som är personer som har gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet.

Nu har fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet utsett Christer Johansson till ny hedersdoktor. Han är sågverksentreprenör och har tidigare varit vd för Vida.

Annons

– Nästa år, 2024, är det trettio år sedan våra första satsningar på forskning inom de skogliga och trätekniska områdena gjordes. Det känns mycket bra att lyfta fram en av dem som bidrog till både form och innehåll. Vi på fakulteten för teknik visar vår tacksamhet gentemot Christer Johansson genom att utse honom till hedersdoktor, säger professor Jesper Andersson, dekan vid Linnéuniversitetets fakultet för teknik.

Motiveringen lyder: ”Christer var, under sin tid som VD för Vida-gruppen, mån om att den svenska sågverksnäringen skulle ligga i den internationella framkanten genom att hålla hög kompetens och kvalitet. Han satt med i olika ledningsgrupper och styrgrupper som diskuterade olika forsknings- och utbildningsinriktningar. På forskningssidan var Christer en passionerad förespråkare för att utveckla sågverkens produktionsekonomi och främja användningen av trä inom flervåningsbyggande. På utbildningssidan var han angelägen om att säkerställa att studenterna fick en bred tvärvetenskaplig kunskap. Han ville att studenter, som studerade till högskoleingenjörer inom träteknik, även skulle ha en gedigen förståelse för ekonomi, som kompletterade deras kunskap om sågverks- och virkestekniska frågor, med avstamp i skogsråvaran”

79-årige Christer Johansson har rötterna i småländska Vislanda och är bosatt i Halmstad. Han promoveras under Linnéuniversitetets akademiska högtid den 2 februari 2024 på Växjö Konserthus.

– Det är en stor ära, och överraskande, att bli uppmärksammad på detta sätt. Utvecklingen som skett från 1960-talet, när jag började arbeta i branschen, fram till idag har varit enorm. Jag hade förmånen att arbeta i ett sågverksföretag med många otroligt duktiga medarbetare. Jag deltog i programråd, branschorganisationer, styrelser och många andra forum. Det tog naturligtvis mycket tid men gav också insyn i vad som var på gång inom branschen. Att mitt arbete på Vida och mitt bidrag till branschen nu uppmärksammas på detta sätt är oväntat men oerhört hedrande, säger Christer Johansson.

Christer Johansson, sågverksentreprenören och tidigare vd för Vida.
Christer Johansson, sågverksentreprenören och tidigare vd för Vida.Foto: Pressbild

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons