Annons
Växjö

Han får årets Linnéstipendium på en halv miljon kronor

Växjö • Publicerad 21 januari 2024
Matematikern Björn Lindenberg fick Linnéstipendiet 2024. Han gratulerades av juryn, som bestod av bland andra Johan Persson (S), Malin Lauber (S), Jane Wågsäter från Länsförsäkringar och Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet.
Matematikern Björn Lindenberg fick Linnéstipendiet 2024. Han gratulerades av juryn, som bestod av bland andra Johan Persson (S), Malin Lauber (S), Jane Wågsäter från Länsförsäkringar och Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet.

Varje år sedan 2011 delar Växjö och Kalmar kommuner ut Linnéstipendiet som är på 500 000 kronor och syftar till att stödja Linnéuniversitetets forskning inom hållbar utveckling.

Årets mottagare är Björn Lindenberg vid institutionen för matematik för projektet ”AI-algoritmer för ett klimatsmart lantbruk”.

Annons

– Björns projekt är förankrat i en reell utmaning där syftet att skapa förutsättningar för hållbara självförsörjande lantbruk verkligen bidrar till att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling, säger Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet.

Utöver en halv miljon kronor får vinnaren en glaspjäs och ett diplom som överlämnas under den akademiska högtiden den 2 februari 2024.

Fakta

Juryns motivering

Sverige har idag för låg självförsörjningsgrad av livsmedel. För att minska vår sårbarhet i en föränderlig värld, behöver lantbruken säkerställa en jämn tillgång till energi. Det finns goda förutsättningar inom svenskt lantbruk för att investera i egenproduktion av energi via sol, vind eller biogas. En viktig frågeställning i detta sammanhang är att optimera energisystemen på gårdsnivå.

Projektet syftar till att ta fram intelligenta algoritmer för effektivisering och optimering av energisystemen. På sikt ska algoritmerna kunna vara en del av den dagliga driften av ett modernt självförsörjande och lönsamt lantbruk med stabil livsmedelsproduktion, skyddad från yttre faktorer och med ett stort nettoöverskott av förnyelsebar el. På sikt kan lantbruket uppnå totalt oberoende drift gentemot övriga nätet med klimatsmarta energilösningar (så kallad ö-drift).

Genom att införa den nyaste teknologin i en av de äldsta näringarna kan projektet skapa förutsättningar för en robust livsmedelsproduktion i Sverige, med stor potential till skalbarhet. Detta skapar väsentlig nytta i våra regioner, där de gröna näringarna spelar en stor roll för hållbar utveckling.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons