Annons

Hana är Årets IT-kvinna: ”Jag har möjlighet att inspirera och vara en förebild”

Årets IT-kvinna Hana Ademaj, 28, ser stort värde i att lyfta andra.
Hennes förebilder är en tidigare chef och mamma Pasa.
– Jag vill skapa värde för unga människor med samma bakgrund som jag.
Växjö • Publicerad 1 januari 2024
Syftet med utmärkelsen Årets IT-kvinna är att uppmärksamma och premiera kvinnliga förebilder inom tech-branschen. Årets vinnare Hana Ademaj pluggade statsvetenskap
Syftet med utmärkelsen Årets IT-kvinna är att uppmärksamma och premiera kvinnliga förebilder inom tech-branschen. Årets vinnare Hana Ademaj pluggade statsvetenskapFoto: Hilda Frankki

För andra året delar den ideella föreningen Digitri ut priset Årets IT-kvinna i Linnéregionen till en kvinnlig förebild i tech-branschen. Årets vinnare, Hana Ademaj, jobbar för att fler kvinnor ska välja branschen liksom för ökad mångfald och inkludering.

Hon arbetar sedan 2021 som konsultchef på företaget Softhouse som sysslar med mjukvaruutveckling. Hana Ademaj har personalansvar för en grupp konsulter och ansvarar även för rekrytering och försäljning.

Annons

– Jag är den yngsta konsultchefen på Softhouse. Det är utmanande men jag har alltid haft bra ledare som jag litat på och som uppmuntrat och pushat mig. Jag jobbar med en fantastisk grupp med stor mångfald och olika kulturella bakgrunder, säger Hana Ademaj som växte upp i Kristianstad och pluggat statsvetenskap liksom management och ledarskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Vid sidan av jobbet är hon ordförande för det ideella IT-nätverket WiTech (Women in tech) vilket hon tror bidrog till att hon utsågs till Årets IT-kvinna. Hana Ademaj vill ta ansvar för förändring inom den mansdominerade teknikbranschen och poängterar att förändring startar uppifrån, från personer i ledande ställning.

– Högre upp i bolagens ledningsgrupper är det ingen mångfald. Där jag är nu kan jag göra skillnad, säger Hana Ademaj och fortsätter:

– Jag vill skapa värde för unga människor med samma bakgrund som jag. Människor från andra kulturer som inte har någon som kan rekommendera dem till positioner i stora bolag. Jag har möjlighet att inspirera och vara en förebild. Jag har haft ledare som gjort det för mig.

Hana Ademaj vill skapa en arbetsplatskultur där de anställda kan vara sig själva, bara då kan de goda idéerna och innovationerna födas menar hon.
Hana Ademaj vill skapa en arbetsplatskultur där de anställda kan vara sig själva, bara då kan de goda idéerna och innovationerna födas menar hon.Foto: Hilda Frankki

Hana Ademajs föräldrar kommer från Bosnien.

– Jag växte upp mellan två kulturer och har sett styrkan i att blanda kulturer, säger Hana Ademaj.

På det privata planer är mamma Pasa hennes stora förebild. Hana Ademaj berättar att hennes mamma under den största delen av sitt liv arbetat för att hjälpa andra, både yrkesmässigt och privat.

– Hon har lärt mig och min bror att man med genuint intresse och empati kan skapa goda relationer. Ger man lite av sin tid kan man få andra att växa. Mamma är ingen IT-kvinna men hon är en superkvinna för oss i vårt community.

FAKTA

Så står det i motiveringen

”Genom sitt ledarskap och engagemang har hon inte bara ansvar för en framgångsrik konsultgrupp, utan har även aktivt främjat mångfald, jämställdhet och inkludering inom både företaget hon arbetar för och IT-branschen som helhet. Genom att agera som en förebild, blogga och arrangera event för att lyfta kvinnliga förebilder inom tech, inspirerar och motiverar hon andra att följa sina passioner och karriärer inom IT-branschen.”

Källa: digitri.org

Som vinnare av Årets IT-kvinna får hon under det kommande året ta del av ett specialanpassat utvecklingsprogram genom arrangören Digitris huvudpartners. Där ingår bland annat ledarskapsprogram, mentorsprogram, personlig handledning, deltagande på konferens samt företagsbesök i Sverige och Europa.

– Det blir väldigt utvecklande för min karriär att lära sig mer om andra verksamheter under ett helt år. Väldigt generöst och kul.

På fritiden lagar Hana Ademaj gärna bosnisk mat, målar och tecknar.
På fritiden lagar Hana Ademaj gärna bosnisk mat, målar och tecknar.Foto: Hilda Frankki
Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons