GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här är alla kulturstipendiater i Kronoberg

Växjö • Publicerad 23 juni 2022
Sophie Gustafsson och Olle Nihlgård får ungdomsstipendier.
Sophie Gustafsson och Olle Nihlgård får ungdomsstipendier.Foto: Pressbild

Region Kronoberg delar ut kulturstipendier till tolv personer som är verksamma i kulturlivet. Totalt var det 119 personer som sökte årets kulturstipendier och tio personer har utsetts av en jury till arbetsstipendiater och får 60 000 kronor vardera. Två personer får ungdomsstipendiater på 20 000 kronor vardera.

– Pandemins effekter sitter fortsatt i och det är ett pressat läge för många professionella kulturskapare. Det känns viktigt och glädjande att vi även i år utökat antalet arbetsstipendier, från tre till tio, och på så vis gör det möjligt för fler stipendiater att utvecklas vidare inom sitt konstnärskap. Jag är också extra glad att så många kvalificerade ansökningar har kommit in, säger Claudia Crowley Sörensson (M), kulturnämndens ordförande, Region Kronoberg.

Fakta

Kulturstipendiater för 2022

Årets stipendiater – arbetsstipendier

Cristian Quinteros Soto, Växjö kommun, bild- och formkonst

Motivering: ”Ett originellt och starkt konstnärskap. Cristian Quinteros Soto undersöker platser för kollektiv nakenhet i Sverige. Utifrån sin egen position i ” mellanförskapet” försöker han förstå hur ett sådant rum ändrar vår syn på kroppen, våra relationer och vilka metoder som finns för att möjliggöra en normalisering av den icke-normativa kroppen.”

Moa Israelsson, Ljungby kommun, bild- och formkonst

Motivering: ”Med en stark särprägel, hög konstnärlig ambition och teknisk skicklighet skapar Moa Israelsson skulpturer som väcker både skräck och empati. Hon gestaltar en värld där tidsbegreppet är upplöst, allting är i omvandling, men berättelse om ömhet, förlust och längtan är ständigt närvarande.”

Emmelie Salomonsson, Markaryds kommun, bild- och formkonst

Motivering: ”Hennes barnboksillustrationer är outstanding. Emmelie Salomonsson har utvecklat en helt egen stil med sina skickligt utförda teckningar. Hon har humor, fantasi och en fin känsla för detaljer”.

Jonas Åkerlund, Växjö kommun, musik

Motivering: ”Jonas Åkerlund utövar folkmusik på hög nationell nivå och är en av Sveriges främsta och mest innovativa stämspelare. Utöver det är han en uppskattad pedagog, studio- och teatermusiker som rör sig obehindrat över olika genrer och stilar.”

Karolina Bengtsson, Växjö och Alvesta kommuner, musik

Motivering: ”Med en enormt vacker och klar röst är sopranen Karolina Bengtsson en av Sveriges mest lovande stjärnor på operascenen. Hon har lovordats av mästarna inom genren för sitt stora tonomfång och för sitt sätt att förmedla känslor genom sina framföranden.”

Maria Ingemarsson Berg, Växjö kommun, musik

Motivering: ”Pianisten och pedagogen Maria Ingemarsson Berg har en imponerade meritförteckning inom den klassiska musiken, särskilt inom nyskriven musik. Med stor omsorg och lyhördhet tar hon sig an musikaliska utmaningar och samarbetar flitigt med många olika aktörer inom regionen.”

André Larsson, Växjö kommun, film

Motivering: ”André Larsson är en accelerator för kreatörer men är på samma gång en person som har en stark konstnärlig röst. Han är en viktig nyckelperson för att säkra filmkulturens utveckling i vår region.”

Katarina von Bredow, Alvesta kommun, litteratur

Motivering: ”Katarina von Bredow är en av Sveriges populäraste barn- och ungdomsförfattare. Med en unik träffsäkerhet skildrar hon ungas vardag och dilemman. Hon är flerfaldigt prisbelönt. Vi ser fram emot en ny bokserie fylld med komplicerad kärlek, utanförskap och identitet.”

Tomas Bannerhed, Växjö kommun, litteratur

Motivering: ”Ett stort och ödmjukt författarskap. Tomas Bannerhed är en av landets främsta författare. Han återvänder ofta till och är generös mot sin hembygd. Årets mest självklara val.”

Alicia Kerrolf, Växjö kommun, dans

Motivering: ”En professionell dansare med hög konstnärlig kvalité som har nyskapande och spännande koreografiska idéer och gärna samverkar med andra konstnärer i regionen”.

Årets stipendiater – ungdomsstipendier

Olle Nihlgård, Växjö kommun, bildkonst och litteratur

Motivering: ”Orädd, rå och gränsöverskridande är några ord som beskriver Olle Nihlgårds spännande konstnärskap. Han rör sig ledigt och sökande mellan bildkonst och litteratur tills de blir sammanflätande till en helhet.”

Sophie Gustafsson, Uppvidinge kommun, musik

Motivering: ”Sophie Gustafsson utmärker sig genom ett starkt driv på en framtid inom musiken och som musikpedagog. Hon är en mycket duktig sångerska som redan nu syns på konserter runt om i regionen.”

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.