Annons
Växjö

Här är alla svartlistade företag i Kronobergs län

Tidningen Råd & Rön publicerar två gånger om året sin Svarta lista över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. Nu har höstens lista publicerats och ett antal företag i Kronoberg finns med.
Växjö • Publicerad 1 september 2023
Flera företag i Kronoberg som är med på Svarta listan är inom bilbranschen.
Flera företag i Kronoberg som är med på Svarta listan är inom bilbranschen.Foto: Lena Gunnarsson

206 företag tar plats på Råd & Röns Svarta lista hösten 2023, där tidningen sammanställer de företag som inte följt Allmänna reklamationsnämndens, Arn, rekommendationer. Bolagen som hamnar på listan har valt att strunta i Arns beslut och inte ersatt kunderna utifrån de rekommendationer som Arn har beslutat om. Det kan bland annat bero på att företagen inte håller med om beslutet eller har möjlighet att gå Arns beslut till mötes.

Syftet med Svarta listan är att varna för företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer som är just rekommendationer som företagen inte är tvingade att följa. Men det anses höra till god affärssed att följa rekommendationerna och i många branschorganisationer är det ett krav för medlemskap. På Svarta listan kan också företag som gör rätt för sig efter en dom eller förlikning i tingsrätten hamna, eftersom poängen med Arn är att tvisterna inte ska behöva gå till domstol.

Annons

Ett företag som sätts upp på listan ligger kvar där under två års tid och sammanlagt finns det omkring 700 företag på Svarta listan. I topp på höstens Svarta lista finns Travellink med elva nya ärenden, Ryanair med nio nya ärenden och Bravofly med åtta nya ärenden.

Här är alla ärenden i Kronobergs län:

Alvesta: Jakub Kozłowski, enskild firma

En mopedbil levererades inte som avtalat och kunden fick istället köpa en dyrare av en annan firma. Arn rekommenderar att kunden ersätts med 10 000 kronor.

Ljungby: MGS Autocar

Arn rekommenderar att kunden ska ersättas med 3 686 kronor för service på växellådan på den bil han köpt av företaget.

Ljungby: Upplands bilar (BKG Nordic AB)

Den bil som levererades till kunden hade flera fel och Arn har rekommenderat att kunden ska få ångra köpet och få tillbaka summan på 210 000 kronor som bilen kostade plus 5 500 kronor i ersättning för omkostnader.

Växjö: Az Motor AB

En begagnad bil klarade sig inte genom besiktningen och företaget rekommenderades att ta tillbaka bilen och återbetala de 12 000 kronor som kunden betalat.

Växjö: JK Bil

En nyinköpt bil läckte olja och Arn rekommenderar att företaget ersätter kunden med 50 600 kronor och tar tillbaka bilen.

Växjö: Juliet Rose Clinic

Det finns två rekommendationer från Arn som inte har följts. Ett av ärendena handlar om att en kund köpt två skönhetsbehandlingar men fick bara en. Arn rekommenderar att kunden ersätts med 1 125 kronor.

Ett nytt ärende handlar om att en kund inte kunde utnyttja ett presentkort på 2 000 kronor efter att kliniken flyttat utomlands. Arn rekommenderar att företaget ersätter med 2 000 kronor.

Växjö: Lyxmöbler

Företaget levererade felkonstruerade matsalsstolar. Arn rekommenderar att kunden får häva köpet och får 8 340 kronor i retur.

Växjö: Wexiö Auto Select AB

Annons

Den inköpta bilens AC fungerade inte. Arn rekommenderar att kunden ersätts med 8 908 kronor för reparation.

Växjö: Vimobilia i Sverige AB

Garderober som var byggda på plats saknade mjuk stängning och Arn rekommenderar att företaget ersätter kunden med 3 000 kronor eller monterar de delar som fattas.

Älmhult: OGP Bygg AB

De takarbeten som företaget har utfört hos en kund är bristfälliga och Arn rekommenderar att företaget åtgärdar dem.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons