Annons
Växjö

Här är årets kulturpristagare och stipendiater inom kultur och idrott

Växjö • Publicerad 20 april 2023
Shady Gamhour och Ola Aronsson.
Shady Gamhour och Ola Aronsson.Foto: Montage/Smålandsposten

Varje år uppmärksammar Kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun kulturutövare och ideella ledare genom stipendier och priser. Nu har årets kulturpristagare och stipendiater inom kultur och idrott utsetts.

Ola Aronsson tilldelas årets kulturpris, som delas ut för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet, för sitt arbete i Gemla. I motiveringen beskrivs han som en inspirerande kulturkraft. Priset är en glasskulptur från Lena Bergström

Annons

Lovisa Andersson, som studerar till en kandidatexamen i animation på The Animation Workshop i danska Viborg, och Emma Alriksson, som studerar sitt första master-år på Kungliga musikhögskolan i klassisk fiol med inriktning solo/kammarmusik, tilldelas årets kulturstipendium på 25 000 kronor. Stipendierna går till unga, talangfulla och målmedvetna kulturutövare.

Dessutom delas stipendier för ideellt arbetande föreningsledare till flera eldsjälar. Stipendiet ska i första hand delas ut som uppmuntran till föreningsledare som är engagerade i ungdomsarbete i Växjö kommun och är på 10 000 kronor vardera. I år går det till Ann-Marie Tersmark (Furuby IF), Jörgen Glanshed (Ingelstad IBK), Nina Runbert (Räppe GOIF) och Shady Gamjour (ATF Gym).

Fakta

Årets kulturpristagare och stipendiater inom kultur och idrott

Årets kulturpristagare

Ola Aronsson

För hans stora engagemang i sin bygds kulturhistoria, genom bland annat hembygdsföreningen och hembygdsgården med Gemla leksaksmuseum. Ola är en traditionsbärare och kunskapsförmedlare av Gemlas kulturarv vilket tar sig uttryck i guidade vandringar i bygden och i hembygdsgården där han till exempel berättar om nobelpristagaren Pär Lagerkvists rötter i bygden och om samhällets intressanta industrihistoria. Ola bidrog också till att Pär Lagerkvist-rummet omgestaltades med ökad tillgänglighet samt i renoveringen och utökningen av Leksaksmuseet. Han bidrar även till att berika sin bygd genom kulturarrangemang i Gemla folkpark och uppförande av offentliga konst. Ola Aronsson är en inspirerande kulturkraft.

Årets kulturstipendium

Lovisa Andersson

Studerar till en kandidatexamen i animation på The Animation Workshop i Viborg, Danmark. Stipendiet ska användas till att färdigställa och marknadsföra en animerad kortfilm, Koklockorna.

Emma Alriksson

Studerar sitt första master-år på Kungliga musikhögskolan i klassisk fiol med inriktning solo/kammarmusik. Stipendiet ska användas till att så småningom köpa in ett instrument samt till sommarkurser utomlands.

Årets stipendium till ideellt arbetande föreningsledare

Ann-Marie Tersmark - Furuby IF

Ann-Marie Tersmark arbetar ofta i det tysta och får sällan stå i rampljuset. Hon har varit medlem i Furuby IF i 45 år och har under alla år ställt upp för föreningen till 100 procent. Hon är alltid tillgänglig för att ge en hjälpande hand. Ann-Marie ser alltid till barnens bästa vid planeringen av aktiviteter och möter alla medlemmar och besökare till Furuvallen med ett leende.

Jörgen Glanshed – Ingelstad IBK

Utöver att vara styrelseledamot och vice ordförande så drar Jörgen Glanshed ett väldigt tungt lass i Ingelstad IBK’s verksamhet. Jörgen är både ledare, materialansvarig och hallansvarig. Han ställer också upp som målvakt i B-laget och ledare i damlaget vid behov. Jörgen är spindeln i föreningsnätet och är väl värd att uppmärksammas.

Nina Runbert – Räppe GoIF

Nina Runbert är kassör i föreningen - en roll som sällan står i rampljuset. Föreningen Räppe GOIF har under de senaste 2 åren genomgått ett stålbad ekonomiskt. Genom Ninas outtröttliga arbete, som sträcker sig långt utanför det man kan förvänta sig av en ideell kraft, kan nu föreningen säkerställa en verksamhet för barn och ungdomar.

Shady Gamhour – ATF Gym

Shady Gamhour är en av föreningens grundare och sedan starten har Shady tränat föreningens boxare - speciellt barn och ungdomar. Shady är en ovärderlig förebild för föreningens medlemmar eftersom han visar hur långt hårt arbete och disciplin kan ta en, samtidigt som han visar hur viktigt det är att ställa upp och hjälpa andra.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons