Annons
Växjö

Här är årets kulturstipendiater i länet

Växjö • Publicerad 19 juni 2023
Ester Roxberg, Andreas Dahl och Hilda Stenmalm är tre av 2023 års kulturstipendiater i Region Kronoberg. Bilden är ett montage.
Ester Roxberg, Andreas Dahl och Hilda Stenmalm är tre av 2023 års kulturstipendiater i Region Kronoberg. Bilden är ett montage.Foto: Lina Alriksson/Anna Nordström/Privat

Varje år delar Region Kronoberg ut stipendier till kulturskapare för att skapa bättre förutsättningar för dessa att verka i länet.

I år kom det 105 ansökningar och en expertgrupp bestående av människor från olika typer av kulturområden har gått igenom ansökningarna och lämnat ett förslag till kulturnämnden som fattat besluten. I år har expertgruppen som det första kriteriet sett till den konstnärliga färdigheten bland de sökande

Annons

– Kronobergs län står sig starkt när det gäller konst och kultur och det är en glädje att se att det var så många kvalificerade sökande. Stipendierna ger möjlighet till fem av våra professionella kulturskapare att utvecklas ytterligare, och två unga konstnärer att ta vidare steg in mot ett professionellt konstnärskap, säger Marcus Walldén (M), kulturnämndens ordförande i Region Kronoberg.

Det är fem arbetsstipendier på 60 000 kronor som delas ut till bland annat författaren Ester Roxberg, regissören och dramapedagogen Andreas Dahl och låtskrivaren Hilda Stenmalm.

Dessutom delas två ungdomsstipendier ut på 20 000 kronor vardera. Det går till musikern Johanna Stavert i Växjö och glasblåsaren Cornelia Senges från Eneryda. Stipendiet tilldelas yngre kulturskapare, upp till 25 år, och ska stödja och uppmuntra och stimulera ungas intresse inom skilda konstnärliga områden.

Fakta

Motiveringarna till 2023 års stipendier

ARBETSSTIPENDIER, 60 000 kronor vardera:

Hilda Stenmalm, f 1996, musik, Växjö

Motivering: Trots sin tämligen ringa ålder har låtskrivaren Hilda Stenmalm lyckats med konststycket att ta sig från vinsten i lokalradions talangtävling till att ha en listetta på amerikanska Billboard. Hilda har framfört sin egen och andras musik på bland annat Disney Channel och Roxy Recordings.

Med samarbeten med stjärnor såväl på den svenska som på den internationella pophimmeln ligger vägen öppen för att Hilda kommer att bli Kronobergs nästa stora popkompositör i världen.

Andreas Dahl, f 1982, scenkonst, Växjö

Motivering: Regissören och pedagogen Andreas Dahl sätter gärna strålkastabelysningen på den dokumentära scenkonsten, där medborgarna står i centrum. Han intresserar sig för människorna och platsen vi befinner oss på: Hur det är att leva och verka just här.

Andreas Dahl vill på så sätt belysa vår framtid, samtid och historia och ta en aktiv del av samhällsdebatten.

Ester Roxberg, f 1987, litteratur, från Rottne

Motivering: För hennes förmåga att med språklig säkerhet gestalta längtan och utanförskap: Ur det mörka, snåriga peka på vägar till öppningar och tillhörighet i relationer som vill spränga det konventionellas gränser. Med minnenas hjälp gräver hon oförtrutet vidare.

Nu är Ester Roxberg på väg på en resa in i vuxenlitteraturen och ska skildra kluvenheten mellan de tidiga barnaåren i Zimbabwe och uppväxten i Rottne, en berättelse om att vara mor, kvinna och frånskild, och om längan efter att förstå sina rötter.

Magni Moss, f 1982, bild och form, från Urshult

Motivering: Med utbildning både i Sverige, Polen och Tyskland visar Magni Moss att han innehar en betydande erfarenhet, som lyser igenom hans verk och visar med stort perspektiv den egna konstnärliga praxisen.

Hans måleri visar på ett subtilt inkännande genom att i sin öppna process tydliggöra det kontinuerliga arbete som krävs för att utveckla ett eget och unikt konstnärskap.

Ulrika Gunnarsson, f 1972, musik, Gemla

Motivering: Ulrika Gunnarssons unika stämma är välkänd inom den svenska folkmusiken. I mer än 30 år har hon sjungit den musikaliska kulturskattens toner i landet, och framfört musik från Småland och inte minst Kronoberg, såväl solo som med andra etablerade grupper och orkestrar. Ulrika har även låtit den svenska och småländska musikskattens toner låta internationellt.

UNGDOMSSTIPENDIER, 20 000 kronor vardera:

Johanna Stavert, f 2003, musik, Växjö

Johanna Stavert är cellist från Växjö och hon studerar det konstnärliga kandidatprogrammet i cello vid Musikhögskolan i Malmö. Endast 19 år gammal, har hon redan spelat cello i tolv år och hunnit med att vara solocellist med Musica Vitae. Johanna har en djup musikalitet som otvivelaktigt kommer att ta henne långt. Med en musikalisk mognad och teknisk färdighet som imponerar och inspirerar tar hon musiken till nästa nivå.

Cornelia Senges, f 1999, bild och form, Eneryda

Med inspiration i landskapet och människorna i det småländska, önskar Cornelia vidareutveckla och förvalta ett yrke och kulturarv inom glasblåsning. Hon vill på eget sätt skapa nya former och omsorgsfullt bevara hantverkets grundläggande värde. Hennes verk uttrycker både vilja och passion som glasblåsare, och hon ämnar föra traditionen inom yrket vidare till generationer.

Källa: Region Kronoberg

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons