Annons
Växjö

Här är de nya reglerna för elsparkcyklar

Växjö • Publicerad 1 september 2022
Elsparkcyklar.
Elsparkcyklar.Foto: MAXIM THORÉ

De senaste åren har antalet elsparkcyklar ökat kraftigt i Sverige. Fler olyckor där elsparkcyklar har varit inblandad har ökat och tydligare regler för att komma till rätta med problemen med slängda eller slarvigt parkerade elsparkcyklar har efterfrågats.

Den 1 september träder två nya regler som berör alla som använder elsparkcyklar i kraft. Det är inte längre tillåtet att parkera elsparkcykeln på gång- och cykelbanor eller att köra på gångbanor och trottoarer.

Annons

– De nya reglerna ska förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och skapa trygghet för alla de som rör sig på våra gångbanor, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Barn, till och med det år som de fyller åtta år, har fortsatt rätt att köra elsparkcykel på gångbana om cykelbana saknas. Detsamma gäller personer med rörelsehinder som använder olika fordon som hjälpmedel.

Enligt polisen är fordonen att anse som cykel, med samma krav på utrustning som lampor och reflexer. Det är också krav på hjälm för förare under 15 år.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons