Annons
Växjö

Här är fem smittor som sprider sig nu i vinter

Influensa och RS är nu igång för säsongen – men det finns fler infektionssjukdomar.
Men vilka sjukdomar handlar det om? Hur vet du vilken du har?
Vi listar fem.
Växjö • Publicerad 14 december 2023
.
.Foto: MAXIM THORÉ

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att epidemin för influensa och RS-virus är igång för säsongen och spridningen väntas öka. Men det finns fler infektionssjukdomar som är aktuella just nu. RS-virus, covid-19, förkylningar, vinterkräksjukan samt influensan.

RS Virus

RS är ett virus som oftast florerar på vintern och är ett av de vanligaste förkylningsvirusen. De allra flesta som har RS-virus behöver inte söka vård och lindriga besvär går oftast att behandla hemma.

Annons

Viruset är känt för att ge allvarliga symtom hos bebisar och gamla människor. Bland annat andningssvårigheter och besvärlig hosta. Enligt 1177 ska man genast kontakta vårdcentral eller en jouröppen mottagning om man tror att ett barn har RS-virus och barnet är under tre månader och har feber, svårt att andas eller att barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Covid-19

Coronaviruset är kanske det mest omtalade viruset de senaste tre åren. Det är vanligt att bli sjuk som vid förkylning eller influensa, men du kan också få andra symtom. Oftast går covid-19 över av sig själv, men ibland behövs vård på sjukhus.

Rekommendationerna är att stanna hemma om du blir sjuk med symtom som kan bero på covid-19. Stanna hemma tills du känner dig frisk. Det gäller alla vuxna och barn. Enligt 1177 kan man söka vård om man haft hög feber i mer än fyra dygn, blivit andfådd vid rörelse eller känt av orkeslöshet så att det blir svårt att vara uppe.

Christian Blomkvist är smittskyddsläkare på Region Kronoberg och följer utvecklingen hos de olika smittorna i länet.
Christian Blomkvist är smittskyddsläkare på Region Kronoberg och följer utvecklingen hos de olika smittorna i länet.Foto: Filip Sjofors

Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Det är den vanligaste typen av magsjuka i Sverige. Symptomen kan vara allt från illamående och kräkningar till ont i magen och feber.

Blir du sjuk räcker det ofta med att vila och att dricka ordentligt. Du blir oftast bättre inom ett till tre dygn. Ett bra sätt att undvika smitta är att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Enligt 1177 finns det flera anledningar till när man ska söka vård. Bland annat om man känner sig mycket trött och svag, haft diarré i mer än en vecka eller om man kräks i mer än ett dygn utan att det avtar.

Förkylning

Förkylning av olika slag är något varje person kan drabbas av en eller flera gånger om året. Den drabbar oftast näsan, halsen eller svalget och orsakas av ett virus. Därav är symptomen snuva eller nästäppa, ont i halsen eller hosta. Man kan också känna sig trött och få feber. Liksom covid-19 rekommenderas man stanna hemma för att inte smitta någon annan.

Enligt 1177 finns det flera olika sätt på att lindra en förkylning. Näsdroppar eller nässprej kan funka vid nästäppa. Varm dryck som till exempel te kan kännas lenande om du har ont i halsen. Vid hosta kan det hjälpa att dricka mer, för det kan göra slemmet mindre segt och lättare att hosta upp. Vårdcentral ska man kontakta om man haft feber i mer än fyra dygn, eller att febern kommit tillbaka efter ett par dagar. Men också om man skulle få fler eller ökande symtom från öronen, halsen, luftrören eller bihålorna.

Influensa

Precis som vid de flesta infektionssjukdomarna får man influensa av ett virus. Vid influensa kan man snabbt känna sig sjuk med bland annat hög feber, huvudvärk, muskelvärk och halsont.

De flesta söker inte vård vid influensa. Men enligt 1177 går det att besöka vårdcentral om man haft feber som inte inte gått ner efter fyra dygn, hög feber som gått ner och börjat stiga igen eller om du rekommenderas vaccination mot influensa och har fått symtom på influensa.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons