Annons
Växjö

Här är kommunens stödinsatser till föreningar för att klara energikostnaderna

Växjö • Publicerad 4 oktober 2022
Foto: Växjö kommun

Under tisdagen sa kommunstyrelsen ja till att införa ekonomiskt stöd och amorteringsbefrielse för kommunens föreningar för att möjliggöra för föreningar att klara de ökade energikostnaderna.

– Växjö kommun har ett fantastiskt kultur-, idrotts- och föreningsliv som starkt bidrar till kommunens attraktivitet. Men de höga elpriserna riskerar att urholka föreningarnas ekonomi, vilket i sin tur påverkar barn och ungas möjlighet till en aktiv fritid och god hälsa. Därför är det viktigt att få till både kort- och långsiktiga former av stöd till föreningar att kunna bedriva sin verksamhet, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Det handlar bland annat om amorteringsbefrielse på lån beviljade av Växjö kommun för föreningar och föreningsägda fastighetsbolag under hösten 2022 samt hela 2023. Det är även ett ekonomiskt stöd för ökade energikostnader på tio miljoner kronor och kommunchefen ska få i uppdrag att upprätta kriterier för stödet för att likvärdighet ska finnas för de föreningar som söker bidraget.

– Förutsättningarna ser väldigt olika ut för olika föreningar. En del föreningar driver och äger egna arenor, andra är hyresgäster i kommunala anläggningar eller i lokaler som ägs av privata hyresvärdar. Därför behöver stödet se olika ut, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Utöver kortsiktiga stöd till föreningar vill kommunstyrelsen inrätta en fond för investeringar i energieffektiva lösningar riktad mot föreningar och föreningsägda bolag i Växjö kommun. Enligt förslaget handlar det om 40 miljoner kronor som syftar till att proaktivt ge föreningar en möjlighet att ansöka om delar av planerade investeringar i mer energieffektiva lösningar. Det kan bland annat handla om LED-belysning eller solenergi. Kommunchefen får även i uppdrag att ta fram ett regelverk för hur fonden ska hanteras.

Slutgiltigt beslut om stöd, amorteringsbefrielse och fond tas i kommunfullmäktige den 18 oktober.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons