Här är midsommarmaten som ökat mest i pris
Enligt ny statistik från SCB sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria drycker för andra månaden i följd. Men jämfört med i maj förra året har priserna ökat med drygt 14 procent.
Blomkål (+21,6 %), vitkål (+20,9 %), sillkonserver (+17,3 %) och morötter (13,8 %) är de produkter som ökade mest i pris mellan april och maj i år. Samtidigt har priset på gurka gått ner med 32 procent och priset på tomater har minskat med 14,9 procent.
Produkterna som ökade respektive minskade mest i pris mellan april och maj 2023
SCB har också kollat prisutvecklingen på typiska produkter inför midsommar. Prisutvecklingen där gäller för ett helt år. Enligt SCB har priserna på klassiska midsommarvaror som sill och gräddfil/crème fraiche ökat mer än de genomsnittliga livsmedelspriserna sedan maj förra året.
Gräddfil och crème fraiche har haft en prisökning på 27 procent och sillpriserna har gått upp med drygt 17 procent men sillen brukar bli billigare i juni.
Det är endast potatis bland SCB:s utvalda midsommarprodukter som det senaste året minskat i pris och där är prisutvecklingen -0,1. Glass har blivit 19,3 procent dyrare, brännvinspriserna har ökat med tre procent och färska bär har blivit tio procent dyrare.
Prisutveckling på utvalda midsommarprodukter senaste året
Prisförändring sedan maj 2022.
Saft: 27,6 %
Gräddfil/crème fraiche: 27,0 %
Sill: 21,0 %
Hårt bröd: 19,6 %
Glass: 19,3 %
Folköl: 11,6 %
Färska bär: 10,0 %
Läsk: 9,4 %
Mineralvatten: 8,2 %
Lättöl: 7,9 %
Starköl: 7,4 %
Brännvin: 3,0 %
Potatis: -0,1 %
Fakta: SCB
MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar: