Annons
Växjö

Här är nya lagar som träder i kraft

Växjö • Publicerad 1 juli 2023
Den 1 juli börjar nya lagar att gälla.
Den 1 juli börjar nya lagar att gälla.Foto: MAXIM THORE

Idag, den 1 juli, börjar en rad nya lagar att gälla. Det handlar bland annat om avskaffat krav på danstillstånd, kroppsvisitation vid högskoleprovet, nytt brott i terrorbrottslagen och att undersköterska blir en skyddad titel.

Vi listar några av de viktigaste lagarna och förändringarna bland förordningarna som träder i kraft:

Skärpta straff för brott i kriminella nätverk

Annons

Straffen skärps för brott som begås i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser. Det handlar bland annat om skärpta straff för grovt olaga tvång, olaga hot, grovt olaga hot, rån, utpressning och grov utpressning. Det blir dessutom olagligt att involvera personer under 18 år i brottslig verksamhet.

Skärpta straff för narkotikabrott

Straffen skärps för narkotikaförsäljning. Tidigare begick köparen inte något brott förrän drogerna tagits emot men nu räcker det med att ha beställt droger för att påföljden ska bli böter eller ett halvårs fängelse. Dessuotm sätts minimistraffet för försäljning av narkotika till sex månaders fängelse.

Sänkt gräns för häktningspresumtion

Gränsen för häktningspresumtion, som även kallas för obligatorisk häktning, sänks. Det har tidigare gällt brott som har minimistraff på två år men från och med 1 juli är gränsen sänkt till att gälla brott med straff på minst ett och ett halvt års fängelse.

Krav på danstillstånd avskaffas

Kravet på tillstånd för att anordna offentliga danstillställningar på offentlig plats slopas och i stället gäller en anmälningsskyldighet som kan göras muntligen och kostnadsfritt. Det ska innebära administrativa lättnader för anordnaren.

Kontroller med kroppsvisitation vid högskoleprovet

Provdeltagare får kroppsvisiteras i samband med att de går in eller ut ur lokalen där högskoleprovet genomförs. Provdeltagare som vägrar att genomgå kontrollen ska nekas tillträde och inte få något resultat på provet. Dessutom ska personen stängas av från att delta i provet under två års tid.

Undersköterska blir en skyddad yrkestitel

För att få använda titeln undersköterska kommer det att krävas ett bevis som utfärdas av Socialstyrelsen. För att få beviset krävs en utbildning med inriktning mot vård och omsorg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning, alternativt att man har förvärvat en motsvarande kompetens, exempelvis genom utbildning vid en folkhögskola.

Personer från Ukraina får delta i utbildning i SFI

Kommunerna ska få låta personer på flykt från Ukraina delta i utbildning i svenska för invandrare.

Riktålder för pension bestäms till 67 år för år 2029

Riktåldern för pension styr de pensionsrelaterade åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem.

Sänkt åldersgräns för öppna insatser till barn

Åldern från vilken socialnämnden har möjlighet att besluta om öppna insatser, kontaktperson och särskild kvalificerad kontaktperson till ett barn utan vårdnadshavarens samtycke sänks från 15 år till 12 år.

Deltagande i terrororganisation kriminaliseras

Ett nytt brott i terroristbrottslagen är deltagande i en terroristorganisation. De personer som deltar i en terroristorganisations verksamhet på ett sätt som är ägnat att främja, stärka eller understödja organisationen kan dömas och straffskalan är fängelse i högst fyra år. Om brottet är grovt är straffskalan fängelse i lägst två och högst åtta år. Det blir även straffbart att finansiera deltagande i en terroristorganisation, att offentligt uppmana och rekrytera till brottet samt att resa utomlands i avsikt att begå brottet.

Annons

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons