Annons
Växjö

Här är nya styrets budget i Växjö: Satsningar på skolan och omsorgen för 150 miljoner

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska styra Växjö de kommande åren. Under tisdagen presenterade partierna sitt budgetförslag för 2023. Budgeten innehåller satsningar på välfärden, hållbarheten och näringslivet.
Växjö • Publicerad 8 november 2022

Under parollen ”Nystart för Växjö” presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sitt budgetförslag för Växjö kommun 2023. Centerpartiet, som ingår i ett valtekniskt samarbete, har haft ett inflytande i budgeten och politiken.

– Den här budgeten kommer att leda till en mer jämlik kommun med satsningar på stärkt välfärd, skola och omsorg. Vi vill också utveckla hållbarhetsarbetet, stärka näringslivet och att det ska vara möjligt att bo, leva och arbeta i hela Växjö kommun, säger Malin Lauber (S) och fortsätter:

Annons

– Det är oroliga tider som kommer att kräva samarbeten och hårt arbete.

Partierna föreslår ett tillskott på 107 miljoner kronor till skolan där alla elever ska få samma möjligheter och kunna nå sin fulla potential. Det handlar även om satsningar på fritidsgårdar och fältarbetare.

– Vi är särskilt glada över att vi kan presentera en budget med så tydliga välfärdssatsningar. Det är satsningar som skapar förutsättningar för framtiden, Maria Garmer (V)

S, V och MP vill också satsa 45 miljoner kronor på omsorgen med bland annat en satsning på utbildning och personal för ökad bemanning inom äldreomsorgen.

De stora intäkterna till kommunen är skattepengar men partierna vill också se en utdelning på 246 miljoner kronor från de kommunala bolagen. Det ger ett resurstillskott på 219 miljoner som ger en ökad ram i budgeten för 2023.

– Det behövs för att vi ska kunna göra de satsningar vi vill. Vi minskar med 18,9 miljoner från Växjöbostäder som heter Vidingehem efter årsskiftet eftersom vi anser att de kan göra mycket med pengarna om de inte behöver ge det till kommunen, säger Malin Lauber (S).

Eftersom det är ett valteknisk samarbete med Centerpartiet har partierna fått kompromissa. För Miljöpartiet handlar det bland annat om ägandet i flygplatsen. Partiet vill inte att kommunen ska äga flygplatsen men i budgeten finns ägarbidraget kvar.

– Det är klart att det gör ont. Det är en kompromiss vi gärna hade sluppit men vi behöver ett styre och vi ska inte höja anslagen och det är vi nöjda med, säger Pernilla Bodin (MP) som också lyfter upp att de ökar takten mot ett hållbart samhälle och kan höja ambitionsnivån.

Partierna lyfter upp att de vill satsa på hållbarheten, både vad gäller klimat och miljö men också den sociala hållbarheten. Det handlar bland annat om att anställa en renodlad hållbarhetschef inom koncernledningen för att öka fokus på såväl hållbarhetsarbetet som mångfaldsfrågorna.

– Mångfald lönar sig för en kommun och det är viktigt. Det är också viktigt med en bra trygghet på gator, torg och i alla hem, säger Malin Lauber (S) och lyfter även upp satsningar på ett stärkt näringsliv.

Annons

Centerpartiet meddelar att partiet står utanför det politiska styret men att de genom ett samarbetsavtal med Socialdemokraterna får stort inflytande på politiken och budgeten för 2023.

– Vi är nöjda att vi kan vrida politiken mot mitten och att Centerpartiets politik har fått stort genomslag och kommer därför släppa fram budgeten, säger kommunalrådet Andreas Olsson (C).

Samtidigt är Centerpartiet bekymrade över de generellt utökade budgetramar som S, V och MP föreslår i en orolig tid med stor osäkerhet vad gäller inflation och lågkonjunktion.

Styret i Växjö presenterar sin budget. På bild Pernilla Bodin (MP), Maria Garmer (V) och Malin Lauber (S).
Styret i Växjö presenterar sin budget. På bild Pernilla Bodin (MP), Maria Garmer (V) och Malin Lauber (S).Foto: Elvedin Basic
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons