Annons
Växjö

Här är utskotten som länets riksdagsledamöter tar plats i

Växjö • Publicerad 5 oktober 2022
Riksmötets öppnande 2022.
Riksmötets öppnande 2022.Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag

Förra veckan inleddes den nya mandatperioden i riksdagen. Utöver att sitta i riksdagen och besluta om bland annat talman, statsminister och budget ska ledamöterna även delta i olika utskott som hanterar ett antal ämnesområden.

Det finns 15 utskott som är motorn i riksdagsarbetet och det är där ledamöterna tar hand om förslagen i form av en propositioner och motioner och förbereder besluten. När utskotten har presenterat ett förslag till beslut ska riksdagens alla 349 ledamöter ta ställning till förslaget.

Annons

Nu har riksdagen valt vilka ledamöter som ska ingå i de olika utskotten samt EU-nämnden, riksdagsstyrelsen och utrikesnämnden 2022-2026.

Tomas Eneroth (S) tar plats som ledamot i utrikesutskottet. Så länge han är infrastrukturminister i regeringen kommer Eneroth att ersättas av Robert Olesen. Samtidigt tar Monica Haider (S) plats som ledamot i EU-nämnden och näringsutskottet och som suppleant i kulturutskottet och valberedningen.

– Jag är stolt och glad över att få fortsätta i näringsutskottet och hoppas få jobba vidare med energifrågan och regional utveckling, säger Monica Haider.

Oliver Rosengren är suppelant i arbetsmarknadsutskottet, finansutskottet och trafikutskottet. Hans partikamrat Thomas Ragnarsson blir suppleant i socialutskottet och kulturutskottet.

Katja Nyberg (SD) är ledamot i justitieutskottet, precis som den förra mandatperioden, och suppleant i EU-nämnden. Mattias Karlsson (SD) blir suppleant i utrikesutskottet och EU-nämnden.

Suppleanternas uppgift är att vid behov träda in i ordinarie ledamots ställe.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons