Annons
Växjö

Här är Växjöpartiernas viktigaste frågor i valet

Den 11 september är det valdag i Sverige och VXOnews har inför valet ställt frågor till de lokala företrädarna i Växjö kommun om vilka deras viktigaste frågor inför kommunvalet är.
Växjö • Publicerad 9 september 2022
Magnus P Wåhlin (MP), Anna Tenje (M), Malin Lauber (S), Andreas Olsson (C), Jon Malmqvist (KD), Maria Garmer (V), Gunnar Nordmark (L) och Pernilla Wikelund (SD).
Magnus P Wåhlin (MP), Anna Tenje (M), Malin Lauber (S), Andreas Olsson (C), Jon Malmqvist (KD), Maria Garmer (V), Gunnar Nordmark (L) och Pernilla Wikelund (SD).Foto: Lars-Göran Rydqvist/Adam Wrafter/Alexander Hall/Pressbild/Urban Nilsson//Henrik Petersson/Alexander Hall/Jenny Knudsen Sengoltz

Socialdemokraterna – Malin Lauber:

– Det är stort fokus på skolan som måste få mer resurser och de som har mest behov ska få mest. Vi vill stärka elevhälsan med fler kuratorer och återuppta vuxenutbildningen i kommunala regi. Vi vill även prioritera isnatser som ger trygghet och att förstärka bemanningen i omsorgen och avskaffa minutjakten.

Moderaterna - Anna Tenje:

– Våra viktigaste frågor är tryggheten, ordning och reda i ekonomin och att fortsatt vara en attraktiv kommun där det händer och som har råd att vara framutlåtade och utvecklas. För oss är det viktigt med ett växande näringsliv med fler jobb och fler som kan försörja sig själva. Vi måste också bekämpa utanförskapet och där har skolan en otroligt viktig roll.

Centerpartiet - Andreas Olsson:

Annons

– En av våra viktigaste frågor är den moderna välfärden, att vi ska utveckla välfärden med skola och omsorgen där medborgarna får göra aktiva val kring profiler och boendeformer. Vi vill ha ett starkt företagsklimat i kommunen, locka hit fler företag och vara behjälpliga i processen att befintliga bolag kan bli ännu större. Vi vill bland annat ha servicegaranti som innebär att ett bygglovsbeslut maximalt får ta fyra veckor och att en etableringslots ska införas.

– En annan viktig fråga är landsbygden. Vi vill att det ska finnas förutsättningar att leva och verka i hela kommunen, det ska finnas tomter att köpa, va-lösningar och det ska finnas laddinfrastruktur och bredbandsuppkoppling.

– Centerpartiet vill också se konceptet grön stadsby bli verklighet. Vid planering av nya bostadsområden i kommunens tätorter vill vi bygga enligt konceptet som byggs för att vara långsiktigt hållbar med minsta möjliga förbrukning av energi och andra naturresurser. Byn ska innehålla olika sorters bostäder och man skall kunna odla mat, ha gemensamma ytor, samlingslokaler och aktiviteter och en viss grundservice.

Vänsterpartiet - Maria Garmer:

Våra viktigaste frågor är en stark välfärd, skola och omsorg. Vi gör allt med ett jämlikhetsperspektiv. Det är ett paraply där jämlikheten är kärnan i det. Vi vill bland annat öka tillgängligheten till fritidsverksamheten och kulturskolan och jobba med klimatfrågorna och hållbarhet.

Liberalerna - Gunnar Nordmark:

– Vi fokuserar på skolan. Det handlar om att alla barn utifrån sina förutsättningar ska få möjlighet och rätt att lyckas i skolan. Det ska även vara tillåtet att vara bra i skolan och att man inte ska begränsas i skolan. En annan viktig fråga är äldreomsorgen med kompetens, mat och arbetet kring psykisk ohälsa. Vi vill ha en bättre kontinuitet.

– En tredje fråga är hur vi bevarar ett levande centrum efter att sjukhuset flyttat till Räppe och utvecklingen av CLV-tomten. De som bedriver företag i centrum idag måste tidigt in i processen och tycka till om vad som ska hända på sjukhustomten.

Miljöpartiet - Magnus P Wåhlin:

– Våra huvudfrågor är att öka takten i miljö- och klimatomställningen. Växjö ska vara bäst i Europa och det är vi inte idag. Vi pratar mycket om social rättvisa och vill stärka välfärden vilket vi under pandemin har sett behövts. Det finns stora revor i välfärden som behövs täppas till. Vi måste se till att mål uppfylls i skolan och att det blir fler jobb inom omsorgen.

Kristdemokraterna - Jon Malmqvist:

– Viktiga frågor för Kristdemokraterna är en trygg ålderdom som handlar om att vi ska arbeta mer mot den ofrivilliga ensamheten och öka stödet till anhörigvårdare. Men även behålla valfriheten i äldreomsorgen. Hela kommunen ska fungera med både infrastruktursatsningar och samhällsservice.

– Vi vill också ha ett sunt förnuft i miljöpolitik. Vi kan inte alltid motarbeta bilen. Maten vi serverar på skolorna till exempel har väldigt mycket miljöfokus. Det viktigaste måste ändå vara att maten är god och näringsriktig. Sedan får den såklart gärna vara bra för miljön också.

Sverigedemokraterna - Pernila Wikelund:

– Tryggheten är vår absoluta nummer ett. Sedan är äldreomsorgen viktig för oss. Vi vill ha en högre kvalitet och att personalens villkor och förutsättningar måste ses över. Det kanske ska göras en total översyn/genomlysning av organisationen och de förutsättningar som ligger till grund för den situationen som man upplever idag. Finns det något vi kan förbättra? Vi vill också stärka omsorgstagarens situation som är problematisk. Det är många vikarier på sommaren och under verksamhetsbesök har man berättat att man till och med fått skicka hem personal på stående fot för att språkförståelsen har varit problematisk. Man har helt enkelt inte klarat sitt jobb med den språkförmåga man har. Vi kan inte ha den situationen utan vi måste få upp språknivån. Det får inte gå ut över omsorgssäkerheten. Dessutom ska skattemedel användas på ett ansvarsfullt sätt och kärnuppdragen måste prioriteras i alla lägen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons