Annons
Växjö

Här är Växjöpolitikernas cv: Dj, dräng, badvakt och säsongare

Vad har toppolitikerna i Växjöjobbat med innan de blev just politiker? Vi frågade några av toppolitikerna och jobben spänner över många olika branscher och yrken. Som dj, dräng, badvakt, säsongare, lärare, industriarbete och anställd på snabbmatsrestaurang.
Växjö • Publicerad 4 december 2022
Anna Tenje (M), Magnus P Wåhlin (MP), Malin Lauber (S), Andreas Olsson (C), Maria Garmer (V), Oliver Rosengren (M), Tomas Thornell (S), Pernilla Wikelund (SD), Jon Malmqvist (KD) och Gunnar Nordmark (L).
Anna Tenje (M), Magnus P Wåhlin (MP), Malin Lauber (S), Andreas Olsson (C), Maria Garmer (V), Oliver Rosengren (M), Tomas Thornell (S), Pernilla Wikelund (SD), Jon Malmqvist (KD) och Gunnar Nordmark (L).Foto: Adam Wrafter/Lars-Göran Rydqvist/Alexander Hall/Pressbild/Henrik Petersson/Pressbild/Alexander Hall/Jenny Knudsen Sengoltz/Urban Nilsson/Alexander Hall

Vi ställde inför höstens val två frågor till några av toppnamnen för partier i kommunfullmäktige. Frågorna rör vad politikerna har jobbat med tidigare och vad de har tagit med sig för lärdomar och erfarenheter in i politiken.

Maria Garmer (V), förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunvalet i Växjö.
Maria Garmer (V), förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunvalet i Växjö.Foto: Henrik Petersson

Maria Garmer (V):

Vad har du jobbat med tidigare?

Annons

– Oj, jag har gjort en massa olika jobb, framför allt typiska serviceyrken. Jag har bland annat arbetat i mataffär, på hotell och boende. Dessutom har jag jobbat med pr och sälj för modeföretaget Velour och frilansat kring det. Sedan har jag också varit dj på klubbar i Göteborg.

Vad var det för musik du spelade?

– Främst pop-musik men jag älskar all typ av musik, allt från pop, indie och elektroniskt till country och punk. Jag är en musiknörd.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

Jag tycker att det är viktigt att man har testat många olika yrken, träffat människor och fått olika perspektiv. Jag gillar att prata med människor och det sociala perspektivet.

Jon Malmqvist toppar Kristdemokraternas lista i Växjö.
Jon Malmqvist toppar Kristdemokraternas lista i Växjö.Foto: Urban Nilsson

Jon Malmqvist (KD):

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har varit tidningsbud i Lund, tjänsteman för Kristdemokraterna, jobbat som lärarvikarie i grundskolan och arbetat på Försäkringskassan. Jag har också varit dräng på Island där jag jobbade med kor och hästar och med lantarbete på en kibbutz i Israel.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Jag har nog tagit med mig någon sorts förståelse om att alla arbeten är viktiga. Jag har också fått en inblick i lantbrukares oerhörda arbetskapacitet och mött och lärt känna en lång rad olika människor som varit betydelsefulla för min förmåga att tolka och känna av olika strömningar i samhället.

Magnus P Wåhlin (MP), riksdagskandidat och toppnamn för Miljöpartiet i Växjö.
Magnus P Wåhlin (MP), riksdagskandidat och toppnamn för Miljöpartiet i Växjö.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Magnus P Wåhlin (MP):

Vad har du jobbat med tidigare?

Annons

– Jag är utbildad som präst och har varit stiftsadjunkt och folkhälsopräst. Jag har tidigare även arbetat inom hemtjänsten, restaurangbranschen, plockat jordgubbar, sorterat post och arbetat tio år på Stadsmissionen i Malmö med samhällets mest utsatta. Jag har dessutom varit säsongare i Österrike som bartender och skidlärare.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Jag brinner för utanförskap och folk som hamnat i trångmål, att få möta deras behov och se till att de kommer på banan igen. Men även hur hårt restaurangnäringen drabbas av till exempel pandemin och hur hemtjänsten fungerade förr i tiden. Det finns ett romantiskt skimmer att det var bättre förr men det är det inte alltid.

Malin Lauber (C), Socialdemokraternas förstanamn i Växjö.
Malin Lauber (C), Socialdemokraternas förstanamn i Växjö.Foto: Alexander Hall

Malin Lauber (S):

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag kom in sent i politiken och har dessförinnan arbetat med en rad olika yrken. Jag har varit lärare inom SFI och svenska som andraspråk, förskolelärare, vårdbiträde, arbetat inom handel i Ica-butik och på ett behandlingshem för familjer med sociala problem.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Jag anser att det är en fördel att man har med sig erfarenheter från annat tidigare. Det jag har tagit med mig är att alla människor är olika och att man inte ska döma människor utifrån vad man ser. Vi vet inte vad de bär på och det är viktigt att möta folk med respekt. Jag har mött många i mitt liv där livet inte alltid har varit en räkmacka och sett hur viktiga tidiga insatser är. Det känner jag en ödmjukhet inför.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande och toppnamn för Moderaterna i Växjö.
Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande och toppnamn för Moderaterna i Växjö.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Anna Tenje (M):

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag har bland annat varit badvakt och simskolelärare, lärarvikarie och bockat rör inom industrin. Sedan har jag också arbetat som politisk rådgivare och sekreterare. 2006-2010 var jag också riksdagsledamot för Kronoberg.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

Annons

– Jag är född och uppvuxen i ett småföretag och det har format mig otroligt mycket. Jag har fått en förståelse att driva ett mindre företag och jobba hårt. Sedan är jag en gammal simmare och har jobbat mycket med barn så förmåga att lära sig namn snabbt och bekräfta människor har jag tagit med mig därifrån.

Andreas Olsson, förstanamn på Centerpartiets lista i Växjö.
Andreas Olsson, förstanamn på Centerpartiets lista i Växjö.Foto: LENA GUNNARSSON

Andreas Olsson (C):

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag studerade fem år på universitetet för att utbilda mig till gymnasielärare och har varit lärare i idrott och historia. Jag har tidigare också varit städare inom Region Kronoberg, arbetat i en livsmedelsbutik och inom plastindustri som processoperatör på min pappas företag. Där gjorde jag bland annat eluttag.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Jag har tagit med mig mycket. Det jag saknar mest från mitt jobb som lärare är elevkontakten och vad som var viktiga frågor för ungdomarna. Det har gett mig en viktig inblick i en av de största kommunala verksamheterna och kunskap hur man kan utveckla utbildningssektorn.

Pernilla Wikelund, etta på Sverigedemokraternas lista i Växjö.
Pernilla Wikelund, etta på Sverigedemokraternas lista i Växjö.Foto: Hilda Frankki

Pernilla Wikelund (SD):

Vad har du jobbat med tidigare?

– Innan jag blev aktiv politiker utbildade jag mig till att bli behörig att undervisa SFI och jag har jobbat med ensamkommande under två års tid. Dessförinnan har jag haft många år inom SOS Alarm, både som operatör och administrativt, och haft med både räddningstjänst, ambulans och polis att göra. Jag har också varit egenföretagare inom solskydd och har sålt markiser och persienner.

– Jag började sommarjobba som 14-åring och arbetade som kallskänka på hotell, jobba på konditori och var uppe med tuppen på morgnarna. Jag har härdats av livets olika erfarenheter.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Min insikt är att det är väldigt viktigt för samhället att vi har ett företagande, både små- och storskaligt. Jag har också naturligtvis fått en inblick i hur det kan vara att vara småföretagare och de svårigheter som finns. Det har förändrats mycket till det bättre genom åren men det finns fortfarande mycket att göra. Mitt intresse och ambition som företagare och anställd har varit att ha hjärtat med mig. Att lyssna in kunderna och uppdragsgivarna till den tjänst jag ska utföra. Det är viktigt att lyssna på de som är användare eller köpare. Att stå nära sin kund, klient och uppdragsgivare.

Annons

– Det här med kommunikation är jag jätteintresserad av. Jag tror på en ärlig kommunikation. Att ställa krav, att våga ställa krav, tror jag är väldigt hälsosamt. Jag tror att människor mår bra av det. Att man ger och tar är mitt mantra.

Gunnar Nordmark, Liberalernas förstanamn i Växjö.
Gunnar Nordmark, Liberalernas förstanamn i Växjö.Foto: Urban Nilsson

Gunnar Nordmark (L):

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag började jobba som lärare 1981 och har jobbat som det sedan dess, med undantag för riksdagsarbete och barnledighet. Nu jobbar jag lite drygt halvtid som politiker och resterande tid som lärare i svenska och samhällsorientering på Elin Wägnerskolan. Ju längre jag håller på som lärare, desto roligare blir det. Jag tycker att det är så fruktansvärt roligt, har bra kollegor och fantastiska elever som jag lär mig mycket av.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Det är kontakten med kollegor och elever. Det finns helt andra sätt att uppleva verkligheten på och folk kan se situationer på olika sätt. Jag tror att om man ägnar sig för mycket åt politik under för lång tid tappar man lite den förståelsen.

Oliver Rosengren, kommunalråd och riksdagskandidat för Moderaterna.
Oliver Rosengren, kommunalråd och riksdagskandidat för Moderaterna.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Oliver Rosengren (M):

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har sedan valet 2014 arbetat heltid med politik. Som gruppledare och nämndordförande, därefter även kommunalråd, och nu som kommunalråd och bolagsstyrelseordförande. Som ordförande i nämnden för arbete och välfärd hade jag ansvar för en bred verksamhet – socialtjänst, arbetsmarknad, vuxenutbildning – med cirka 1100 medarbetare.

– Innan valet 2014 arbetade jag på Max Hamburgerrestauranger, som vikarie på förskola och en tid med kommunikation.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Det jag i första hand tar med mig från arbetet på Max är stresshantering och att inte låta bemötande mot omgivningen påverkas av press i arbetet.

Annons

– Jag har studerat heltid på fritiden parallellt med arbetet sedan jag tog studenten 2011, med undantag för studieuppehåll vårterminen innan val (2014, 2018, 2022). Jag har en politices kandidatexamen i statsvetenskap och en ekonomie master i nationalekonomi och därtill har jag läst fristående juridikkurser i sammanlagt 1,25 läsår. För hösten har jag sökt fristående matematikkurser. Från studierna tar jag dels med mig sakkunskaper kring ekonomi, arbetsmarknad och andra områden, dels metodkunskaper kring utvärdering och forskning.

Tomas Thornell (S), kommunalråd i opposition.
Tomas Thornell (S), kommunalråd i opposition.Foto: Alexander Hall

Tomas Thornell (S):

Har jobbat med industriarbete på Forsbacka järnverk, gjort militärtjänst som kompanibefäl i 15 månader, varit lärarvikarie och varit anställd som studentombud på högskolan i Gävle och studentkåren med att från att föreläsa om studenters rättigheter till att arbeta med stöd till studenter som utsatts för sexuella trakasserier.

Har också varit ombudsman för Socialdemokraterna Kronoberg med bland annat kommunikation och planering för länets riksdagsledamöter från S.

Vad har du tagit med dig från tidigare jobb in i politiken?

– Det jag har tagit med mig mest från mitt arbete är att kunna lyssna på människor oavsett bakgrund. Att alla människor har med sig saker i bagaget som påverkar dom idag och det måste man kunna förstå. Och för att förstå detta så behöver man kunna lyssna, inte bara på de som tycker lika och är lika som jag själv, utan verkligen på alla.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons