Annons
Växjö

Här är Växjös nya butik och vinbar

Växjö har fått en ny butik och vinbar. Det är gänget bakom Kafé de luxe som öppnat Bondens butik och vinbar på Sandgärdsgatan.
– Hela huset ska leva, säger Gustav Hector.
Växjö • Publicerad 8 oktober 2022
Gustav Hector och gänget bakom Kafé de luxe har öppnat Bondens butik och vinbar på Sandgärdsgatan i Växjö.
Gustav Hector och gänget bakom Kafé de luxe har öppnat Bondens butik och vinbar på Sandgärdsgatan i Växjö.Foto: Privat

I onsdags öppnade Bondens butik och vinbar bredvid Kafé de luxe i Snus-Lundgrens gamla 1700-talshus i Växjö. Bondens butik fanns tidigare på Sandgärdsgatan 1 men ägarna meddelade för ett år sedan att butiken skulle ta en paus. Nu är butiken tillbaka men ny lokal och tillsammans med en ny naturvinsbar.

– Vi öppnar det nya av två anledningar. Dels känns det viktigare än någonsin att belysa den lokala maten. Den storskaliga matindustrin är vidrig på många sätt, den är ohållbar och vi måste tänka om. Mat är grundläggande men vi måste förstå arbetet bakom och värdet av det. Dels öppnar vi också för att hela huset ska leva från morgon till kväll, sju dagar i veckan, säger Gustav Hector, en av ägarna.

Annons

Bondens butik återuppstår och kommer att erbjuda ostar från små mejerier, kött från lokala gårdar och odlade grönsaker från bland annat Ekobacken.

– Butiken ska vara den kortaste vägen mellan bonden och borgaren. Det är mycket egenproducerat och från producenter som vi tycker om och som gör bra saker. Man kan antingen köpa med sig det hem eller äta på plats. Ser gästerna en fin köttbit kan de välja ut den och sen tillagar våra kockar den direkt och serverar med trevliga grönsaker.

De har även tagit fram en svinnhörna där produkter kommer att skänkas bort. Det är svinnprodukter från olika producenter som Bondens butik tar hand om och sedan ger bort gratis till gästerna. Det kan bland annat handla om ägg, grönsaker och frukt och om man som gäst vill kan man skänka en slant till välgörenhet.

En annan del av verksamheten är den nya naturvinbaren.

– Vi tycker att det behövs. Vi har under lång tid arbetat med naturviner och har en av Sveriges bästa vinkällare vid Villa de luxe som vi kommer kunna erbjuda vin från. Det blir även lokalt producerad must, läsk och öl från Brygghus de luxe.

Bondens butik och vinbar kommer att ha öppet onsdag till lördag från lunch till kväll och därefter är det Bullet bar som gäller i lokalen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons