Annons
Växjö

Här ska Växjös nya simhall byggas

Växjö • Publicerad 28 juni 2023
Växjö simhall
Växjö simhallFoto: LENA GUNNARSSON

Turerna kring simhallen i Växjö har varit många. Det har föreslagits allt från en ny simhall på en helt annan plats i kommunen till en ny simhall bredvid den befintliga eller en renovering av den nuvarande.

Under onsdagen presenterade Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, och representanter från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna var den nya simhallen ska ligga. Det blir på Bäckaslövsområdet i Växjö.

Annons

– En majoritet är överens om att bygga en ny simhall på Bäckaslövsområdet och samtidigt utreda vilken annan offentlig verksamhet som kan rymmas i den nuvarande simhallsbyggnaden, säger Malin Lauber (S).

Den nya simhallen föreslås byggas bakom I11, vid den nybyggda rondellen vid Söderleden, där Växjö kommuns tekniska förvaltning tidigare hade verksamhet.

Det formella inriktningsbeslutet kommer att fattas av kommunstyrelsen i augusti. Även om det råder en bred politisk enighet kring simhallsfrågan är inte det känt hur partierna kommer att rösta i augusti. Det ska varje parti fatta beslut om under sommaren.

Om allt går enligt plan kan byggnationen att påbörjas under 2025 och en ny simhall kan stå klart några år senare.

Representanter från samtliga partier i kommunfullmäktige har suttit med i en grupp som diskuterat den nya simhallen och tillsammans har de kommit fram till det här beslutet.

– Vi har haft en hel del möten i den här gruppen där vi har funderat vad som är den bästa lösningen för en simhall i Växjö kommun. Vi har stött och blött olika idéer, planer och frågor som kommit upp, säger Malin Lauber.

Gruppen kommer bland annat fortsätta att arbeta med vad simhallen ska innehålla och ta fram en investeringsplan.

Nu har kommunchefen fått i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag för att påbörja planeringsarbetet. Samtidigt ska arbetet med hur området kring den gamla simhallen kan utvecklas påbörjas. Det ska också tas fram förslag på vilken offentlig verksamhet som kan inrymmas i den gamla byggnaden.

Det finns möjlighet att bygga en ishall i nära anslutning till den nya simhallen.

Bäckaslöv är ett av Växjös större stadsutvecklingsprojekt och sträcker sig mellan Södra Ringvägen i centrum ut till Norra Bergundasjön. I området planeras det för 1 200 nya bostäder, kontor, en ny grundskola och förskola, en ny områdespark och ett särskilt boende för äldre.

Annons

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons