Annons

Här slår falske polisen till – lurade Växjöbo att samla ihop sitt guld och bankkort

Den 90-åriga kvinnan i Växjö trodde på samtalet ”från polisen” och samlade ihop sina värdesaker och bankkort och tillhörande kord i en påse.
Nu har en 28-åring dömts för det grova bedrägeriet – och flera andra åldringsbrott – till ett längre fängelsestraff.
Växjö/Varberg • Publicerad 11 december 2023
28-åringen var maskerad med munskydd och keps när han fångades av en övervakningskamera på Resecentrum i Växjö. Foto från polisens förundersökning
28-åringen var maskerad med munskydd och keps när han fångades av en övervakningskamera på Resecentrum i Växjö. Foto från polisens förundersökning

En dag i januari blev en kvinna i 90-årsåldern som bor i Växjö uppringd av en man som sa att han var polis och berättade att det hade förekommit smyckesstölder i området. Han uppmanade 90-åringen att samla ihop sina guldsmycken och sitt bankkort med tillhörande kod. Smyckena skulle enligt ”polisen” hämtas upp för att jämföras med stulna smycken som fanns på polisstationen.

90-åringen uppgav i förhör med polisen i ett senare skede att mannen som ringde visste namnet på hennes son och att hon ”kände att hon var tvungen att tro på vad han sa”. Hon samlade därför ihop sina värdesaker och bankkortet i en påse och när en man en kort stund senare ringde på dörren lämnade hon i från sig påsen.

Annons

Kort därefter fångades en 28-årig man av en övervakningskamera på Resecentrum i Växjö när han maskerad med keps och munskydd tog ut 15 000 kronor från 90-åringens konto i en bankomat.

28-åringen är folkbokförd i Skåne och en polis därifrån kunde via kamerabilderna identifiera honom trots maskeringen.

Nyligen dömdes 28-åringen vid Varbergs tingsrätt för flera grova bedrägerier mot äldre, ett stort antal försök till grovt bedrägeri samt flera fall av föregivande av allmän ställning, det vill säga att han utgett sig för att vara polis.

Förutom det grova bedrägeriet mot Växjökvinnan dömdes han för ett likadant åldringsbrott mot en 100-årig kvinna i Varbergs kommun. Även hon hade blivit uppringd av en falsk polis och lurats att lämna ifrån sig smycken värda 53 000 kronor.

”Det rör sig om seriebrottslighet som har präglats av särskild systematik och planering”, skriver Varbergs tingsrätt i domen. 28-åringen – som tidigare dömts för liknande bedrägerier mot äldre personer – straffas nu med 18 månaders fängelse.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons