Annons
Växjö

Här växer nya vägen till Växjö fram

Växjö • Publicerad 15 juli 2023
Här ska den nya vägen börja.
Här ska den nya vägen börja.Foto: Charlotta Bäckström

Det har gått ett halvår sedan byggstarten av nya riksväg 27 som ska från Blekinge och vidare norrut mot Växjö. Detta efter år av diskussioner och planering. Från början undrade projektledaren hur det skulle gå, terrängen man skulle bygga i var nämligen allt annat än väganpassad.

– I början när vi vandrade ut i den orörda terrängen undrade vi lite hur det skulle gå. Det var otillgängligt med en mängd stenblock utspridda i skogen, säger Magnus Graad, Trafikverkets projektledare.

Trafikverkets projektledare Magnus Graad.
Trafikverkets projektledare Magnus Graad.Foto: Charlotta Bäckström
Annons

Nu, sex månader in i projektet, så har man blivit klara med trädfällning och bortforsling av jord och mark på den första biten av sträckan. Nu har man börjat med sprängningen, totalt ska man ta hand om 600 000 ton gammalt berg.

En dumber dumpar stenkross.
En dumber dumpar stenkross.Foto: Charlotta Bäckström

Mycket mals till stenkross och används som fyllnadsmassor. På sina håll är det 33 meters, ibland 40 meters nivåskillnad med utgrävda håligheter. Där vägen ska fram måste det jämnas ut mellan berg och dalar.

Stora delar av det sprängda berget ska användas som fyllnadsmassor.
Stora delar av det sprängda berget ska användas som fyllnadsmassor.Foto: Charlotta Bäckström

Vägen ska stå helt klar sommaren 2025 och ska byggas till stor del som 2+1 väg men även 1+1 på vissa ställen. Vägbygget är upphandlat till 353 miljoner kronor.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons