Annons
Växjö

Helena Lundholm vill sprida kärlek och en accepterande kultur

Växjö • Publicerad 31 maj 2024
Helena Lundholm.
Helena Lundholm.Foto: Privat

Den svenska språkläraren Helena Lundholm har frekvent träffat nyanlända i Sverige när hon lärt de språket på Sensus. Men hon har inte bara lärt ut språket utan även hjälpt till med integration och fått eleverna att övervinna barriärer i det nya samhället. Motiverad av kärlek och acceptans för andra med alla deras olikheter strävar Helena efter att hjälpa alla som behöver henne med allt hon kan erbjuda. Bland annat så stödjer och vägleder hon nyanlända att hitta jobbmöjligheter. Hon är intresserad av mänskliga frågor och deras lidande, och försöker hårt sprida kärlek och en kultur av acceptans, inkludering och förståelse.

– Jag arbetade som lärare i bland annat svenska på Sensus i Växjö. Där träffade jag många fantastiska människor som var nya i Sverige och jag såg att det ibland var svårt att skaffa arbete här. Jag ville stärka mina elever och visa dem vilka möjligheter som finns här. Många gånger gick integrationen sådär och Sverige kändes ofta mycket hårt. Min fråga till mig själv blev: Hur gör man människor glada när lyckan kommer inifrån? Jag var även själv vid en vägkorsning i mitt liv och behövde en ny riktlinje, säger Helena Lundholm.

Helena Lundholm.
Helena Lundholm.Foto: Privat
Annons

Helena jobbar nu som certifierad coach och har ett företag som heter Skapande sinne. Hon arbetar med grupper på Zoom och det går riktigt bra.

– Det handlar om att göra det som du brinner för. Det är inte traditionell terapi. Vi fokuserar på vad du tycker om i livet, istället för att titta på problemen. Du går härifrån och tanken är att du hittar kraften i dig. När du har kommit över alla rädslor och hinder, drar du till dig det som du älskar. Med forskning i epigenetik, kvantfysik och biologi är världen framme vid en punkt där vi insett att vi själva är medskapare av vår verklighet. Du kan alltså verkligen påverka ditt liv mycket mer än vad vi någonsin tidigare trott, säger hon.

Hon bryr sig väldigt mycket om invandrare, vilket härrör från hennes övertygelse om att vi behöver varandra.

– Jag är övertygad om att vi behöver varandra och att kärleken är alltid störst. Det finns så många goa och trevliga människor som har tvingats fly från familj, vänner och hus. Att få chansen att hjälpa dem tillbaka till ett bra liv är bara roligt, säger Helena Lundholm.

Vad är ditt mål i livet?

– Jag skulle vilja se en folkrörelse av människor som lever det liv som de vill ha. När det gäller mitt uppdrag i livet, så vill jag höja lyckonivån på jorden och bygga människor så att de blir starka inifrån och slutar mäta sig med utseende, materiella ting och följare på nätet. Vi är alla unika och de ska vi vara stolta över. Vi behövs allihopa.

Om det var något du ville berätta för människor om att hjälpa andra, vad skulle det vara?

– Att få är stort men att ge är större. Detta enkla uttryck säger allt. Känner du dig behövd så blir livet genast mycket roligare. Träffar du nya och annorlunda människor så är det väldigt utvecklande. Nya vanor och nya infallsvinklar ger ofta upphov till skratt och det är viktigt för oss alla att få finnas med i olika sammanhang.

Vad är ditt råd till folk som kommer till Sverige?

– Lyssna inåt och stå upp för vad du vill. Planera bra och arbeta sedan mot målet utan att släppa fokus. Ta gärna kontakt med Skapande sinne för att stärka dig själv, hitta rätt struktur och våga gå fram med flow.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons