Annons
Växjö

Helikopterplatta på taket och skyddsrum - nya beslut tagna om nya sjukhuset

Växjö • Publicerad 19 april 2023
Foto: Arkitema + Link

Under tisdagen tog regionstyrelsens arbetsutskott beslut i flera frågor angående det nya akutsjukhuset i Växjö. Ett av besluten var att sjukhuset ska byggas med tillhörande skyddsrum. Beslutet togs med världsläget i beaktande.

– Omvärldens utveckling den senaste tiden har visat på att frågor gällande civilt försvar och därmed skyddsrum återigen blivit föremål för översyn. Vid planeringsarbetet av ett framtida sjukhus är detta ett viktigt ställningstagande, förklarar Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Annons

Skyddsrummen planeras ha plats för 1500 personer

Ett annat stort beslut som togs var att man ska bygga en helikopterplatta på sjukhusets tak. Man har tidigare tittat på flera olika alternativ för platser att bygga en helikopterplatta men har nu kommit fram till att taket blir bäst. I beslutet har man vägt in parametrar som hinderfria inflygningsvinklar, omgivningens säkerhetsavstånd, verksamhetens behov av snabba transportvägar och närheten till intensivvården.

Ett tredje beslut som togs under tisdagens möte var att man ska bygga sjukhusets stomme i betong, på bekostnad av en trästomme.

– Vi har gjort en utvärdering där vi jämfört alternativen trä- eller betongstomme utifrån standard, tid, flexibilitet, robusthet, miljö och kostnader. Viktningen visar på fördel för betong gällande de flesta kriterierna, säger Mikael Johansson (M).

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons