Annons

Henrik är tredje generationens glasmästare

Henrik Hjertberg är tredje generationens glasmästare på familjeföretaget Arnolds Glas & Ram. Verksamheten vilar på tre ben, glasmästeri, konstnärsmaterial och inramningar.
– Genom åren har vi ramat in allt från yxor till brudklänningar och Växjö Lakers-tröjor.
Växjö • Publicerad 15 oktober 2023
Glasklar framtidssatsning. Vi växer stadigt och kommer nyanställa nu i oktober, berättar Henrik Hjertberg, tredje generationens glasmästare på Arnolds Glas & Ram.
Glasklar framtidssatsning. Vi växer stadigt och kommer nyanställa nu i oktober, berättar Henrik Hjertberg, tredje generationens glasmästare på Arnolds Glas & Ram.Foto: David Färdigh

Det var Henriks farfar Arnold som startade och namngav företaget 1960. Pappa Conny tog över 1972 och drev verksamheten i hela 39 år fram till sin bortgång 2011. Då axlade Henrik ägarskapet och blev därmed den tredje generationen på Arnolds Glas & Ram.

– Jag är mer eller mindre uppvuxen på företaget och sommarjobbade i verkstaden redan som elvaåring. Men helt självklart var det inte att ta över. Jag bodde många år i Kanada där jag drev andra verksamheter, men Arnolds är ju ett familjeföretag och glasmästeri ligger mig varmt om hjärtat. Sedan är det många tillfälligheter och yttre omständigheter som påverkar ens livsval i olika riktningar.

Annons

De senaste åren har det skett två stora förändringar på Arnolds. Bland annat återstarten av inriktningen på glasmästeri.

– Den delen var pausad under flera år. I samband med flytten 2021 blev det comeback för glasmästeriet och det har jag präntat in hos våra kunder sedan dess.

En annan förändring är just bytet av lokaler. Arnolds låg tidigare på Norra Esplanaden och därefter på Västra industriområdet. I december 2021 gick dock flyttlasset till Arabygatan.

– Det var läget som avgjorde. Här har vi en bra och synlig placering vid trafikflödet på Arabygatan med hög tillgänglighet och goda parkeringsmöjligheter.

Glas är ett material som fascinerar Henrik. Eller som han sammanfattar fördelarna:

– Det är snyggt, går att återvinna och har väldigt många användningsområden.

Arnolds levererar såväl glasräcken som duschglas och glasskjutdörrar. Glastekniken har dessutom utvecklats och tillförts nya funktioner, allt från glas med UV-skydd till glas med frostad fönsterfilm. En annan populär teknik är Artglas som exempelvis används till glasinramningar.

– Det är glas som tar bort 99 procent av reflektionerna. UV-skyddet är på över 70 procent plus att de har rätt färgåtergivning. Man märker inte ens att det är en glasskiva framför.

Förutom glasmästeri så är inramningar en viktig verksamhetsdel hos Arnolds. Det kan vara både målningar och fotografier men ibland helt andra typer av föremål som ska ramas in.

– Genom åren har vi ramat in allt från yxor till bröllopsklänningar, Växjö Lakers-tröjor och stora tv-skärmar.

Annons

Konstnärsmaterial är det tredje benet och genom webbshopen har Arnolds kunder över stora delar av landet.

– Vi har till exempel en stor kundkrets i Stockholm och hela Mälarområdet. Webbshopen kommer dessutom att utökas. Idag har vi cirka 1 200 artiklar att välja på men det kommer bli betydligt fler framöver. Nu i oktober anställer vi en person som kommer att ha huvudansvar för utvecklingen av både butiken och webbshopen.

Henrik ser stor tillväxtpotential och är positiv inför framtiden.

– Vi växer för varje år och jag tror vi kan öka omsättningen inom alla våra verksamhetsområden, särskilt när det gäller glasmästeriet. Vi har få andra konkurrenter när det gäller att kunna leverera måttbeställda glaspartier. Jag ser ljust på framtiden.

Fakta

Henrik Hjertberg

Företag: Arnolds Glas & Ram.

Verksamhet: Glasmästeri, inramningar och försäljning av konstnärsmaterial.

Grundades: 1960.

Tredje generationens glasmästare: Efter farfar Arnold och pappa Conny så tog Henrik över verksamheten 2011.

Finns: På Arabygatan 84 i Växjö.

Antal anställda: Tre i dagsläget, snart fyra.

Aktuellt: Växer och nyanställer i oktober. Kommer bland annat utöka sin webbshop.

Tjusningen att jobba med glas: Det är ett snyggt, återvinningsbart och väldigt användbart material. Glas går att använda till det mesta.

Styrka: Vi kan leverera måttbeställda glaspartier på millimetern till slagkraftiga priser.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons