Hjortköttet till skolmaten angripet av larver: ”Jätteolyckligt”
Omkring 900 kilo hjortkött levererade i början av veckan och fördelades sedan ut till olika tillagningskök i Växjö.
När det skulle hanteras och tillagas i köken upptäckte personalen att det kröp larver i köttet.
– Då blev det helt enkelt inte någon kalops av det. Vi har kasserat allting, säger Anna Lorentzson som är chef för Växjö kommuns måltidsorganisation.
Det var hon som tog beslutet att att skicka viltköttet till biogas istället för att det skulle hamna på elever och omsorgstagares tallrikar.
– Vi har hanterat det skyndsamt så här långt med akuta åtgärder. Vi skulle aldrig riskera att servera något som inte är ätbart.
Prover på köttet har skickats för analys, enligt Anna Lorentzson.
Vad det är i leveranskedjan som har brustit är inte utrett ännu.
– Sedan får det här vara en diskussion och dialog med leverantören och upphandlingsavdelningen i Växjö kommun inför framtiden, hur vi kan säkerställa leveransen av den här typen av kött framöver, säger Anna Lorentzson.
Leveransen av det otjänliga hjortköttet kom just när Växjö kommun lanserar ”Viltmatdagen” i samband med matmässan MAT2023.
Det var därför som det skulle vara viltkött i den planerade kalopsen under fredagen.
– Det är ju inte positivt när vi vill lyfta vilt och vill servera mer vilt.
Så hur blir med mer vilt framöver i Växjö kommuns matsalar?
– Vi får jobba med leverantören ifråga och säkerställa att vi fortsatt kan servera viltkött i våra matsalar och serveringar. Det är den framtid vi ändå vill se ur olika perspektiv som hållbarhet, klimatpåverkan och transporter.
När blir det hjortkött i kalopsen nästa gång?
– Det vågar jag inte svara på men när leverantören kan infria de krav vi har på kvalitet så kan vi göra det igen, säger Anna Lorentzson.
Leverantören tar på sig kostnaden, enligt Tina Storbjörk, kommunens upphandlingschef.